Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адски студ във влака София - Варна, момиче не издържа и се разплака
Автор: Екип Varna24.bg 11:21 / 07.02.2012Коментари (16)8680
© Varna24.bg
Снимка Архив
Сървайвър и изпитания за пътниците предлагат родните железници. Поредният пример за това е едно пътуване от Горна Оряховица за Варна в един от най-студените дни на тази зима. Мястото е бързият влак София - Варна, денят - 31 януари, времето между 18,10 и 21,00 часа. Железничарският сървайвър започна още на жп гарата в Горна Оряховица, когато стана ясно, че влакът, пътуващ от София за морската столица се движи с 40 минути закъснение.

И действително нищо драматично не би имало в 40-те минути закъснение, ако не бе дребната и досадна подробност, че пътниците трябваше да ги прекарат в студената чакалня на гарата, в която температурата бе близка до тази на въздуха навън. А около 18 ч. бе малко над минус 7-8 градуса и живакът застрашително падаше с всяка измината минута. Машинистите на влака за Варна се постараха максимално точно да спазят обявеното закъснение от 40 минути и влакът не се появи на гарата и минута по-рано. След няколкоминутен престой композицията потегли за морската столица. Вагоните бяха студени, по вътрешната страна на прозорците в коридора имаше дебел замръзнал лед, а за капак едната от външните врати на вагона така и не искаше да се затвори и всичкият сняг отвън нахлуваше на талази. От прозорците на купетата духаше като от вентилатор. След половин час пътуване в студа, малко преди Стражица, машинистите все пак се смилиха и пуснаха парното. Но само за 10-15 минути. След това отново врътнаха кранчето и пътниците бяха принудени да пътуват в студа чак до Варна. Половин час преди пристигането в морската столица в купетата отново стана топло за десетина минути.

Така за малко повече от три часа, в най-студената зимна нощ, при температура на въздуха навън над минус 10-12 градуса, във вагоните на този бърз влак имаше парно отопление за не повече от половин час. А и малкото топъл въздух, който успя да се събере, за секунди излетя през неуплътнените прозорци и врати.

Един от пътниците, възрастен мъж, който очевидно редовно ползваше услугите на БДЖ, единствен беше подготвен за ситуацията. Без да се смути, той измъкна от раницата си дебела плетена фланела, шал, съветска рунтава шапка ушанка и се омота в тях така, че отвън останаха само очите и устата му. След това измъкна от раницата двулитрова бутилка с червено домашно вино и така, екипиран и подготвен, прекара следващите три часа пийвайки и замезвайки с нещо, което тайничко вадеше от вътрешния джоб на якето си и след това прибираше обратно вътре. Останалите пътници в купето брояха глътките на дядото и тайничко се надяваха да им предложи да се посгреят и те.

Докато мъжката половина все пак се опитваше стоически да понася студа, то една от пътничките накрая не издържа и се разплака. Момичето бе от Варна, студентка в Свищов. Около обяд хванала влака от Свищов, но на гара Левски направили голямо закъснение и го изтървала. След четирите часа в Левски, студентката бе принудена да прекара и около два часа на гарата в Горна Оряховица. Тя стоически бе издържала и 40-те минути закъснение. Мразовитото купе и липсата на парно обаче вече я бяха довършили.

Тя се кълнеше, че повече няма да иска да види влак и на снимка, да не говорим някога да се качи да пътува с него. Малко преди Варна парното неочаквано отново бе пуснато за малко и след това спряно. "Правят го, за да се застраховат. Ако случайно някой от нас сега се оплаче на гарата и дойдат да проверят, ще намерят вагоните сравнително топли. А това, че сме си платили билетите и сме мръзнали като кучета три часа, никого не интересува. Причината да пътуваме на студа е ясна за всекиго. Машинистите крадат гориво като разпрани и го продават, затова правят и икономии от парното", философски обясни дядото с бутилката, който преди Варна вече почти беше успял да я опразни.

Впрочем ако се съди по разговорите, които студентката водеше по телефона с колегите си, пътуващи с други влакове за различни части на България, положението и там не бе по-розово - закъснения, мръсотия, разбити вагони, липса на парно и кучешки студ.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 289
23.03.2012 »
19.03.2012 »
12.03.2012 »
08.03.2012 »
07.03.2012 »
07.03.2012 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Megan Paunov
премахни филтъра

0
 
 
Много тайно,но за съжаление е реалност:,(((
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: