Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адв. Мария Петрова: Колкото по-дълго няма Национална детска болница, толкова повече някой ще си играе на спасител
Автор: Веселка Иванова 11:10 / 14.05.2024Коментари (0)1175
©
"Детската болница остава на проект, защото лобитата, "се ритат под масата", за да овладеят тази структура. На този етап няма да имаме Национална детска болница, защото държавата не предприема нито радикални, нито адекватни мерки това да се случи. Това каза за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" адвокатът по медицинско прави Мария Петрова.

По думите ѝ колкото по-дълго няма Национална детска болница, толкова по-дълго едни хора ще си играят на кауза, на спасители и на експерти, за да могат да се чувстват значими. "Толкова по-дълго и на всички следващи избори бъдещите и част от настоящи политици ще имат своята "политическа дъвка", която да повтарят на всяка една своя предизборна кампания, именно Национална детска болница", обясни тя.

"Опитите за съществуването на частна детска болница не са от последните няколко седмици. Такива бяха правени в последните няколко години и са допускани чрез раздържавяването на българското здравеопазване десетилетия преди това. За този казус знаем, че под шапката на "Мама и аз" стоят лобистки частни интереси, които не засягат само и единствено детското здравеопазване. Напротив – цели се да се създаде поредната голяма частна болница, която да работи по т.нар. "скъпоструващи клинични пътеки. Но за да може да бъде "продадена" тази идея на обществото, се ползва нуждата от национална детска болница. Ползва се тази болезнена за обществото тема – липсата на адекватна здравна грижа по принцип, а и най-вече към децата, за да може да се издигне един параван да се разкрие поредната частна болница без да имаме нужда от такава под претекст, че това ще бъде за благото на децата", коментира още адв. Петрова.

"С конституционните промени, които наблюдавахме в последните месеци и с възможността да се елиминира президентът като главен сътворител на служебните правителства, виждаме, че е без значение дали имаме избран парламент, или служебен кабинет. Факт е, че ако някой разполага с достатъчно връзки и средства, той прави опити да прокарва едно свое решение, една своя идея, един свой проект там, където може да мине, ако мине на цената, на която е представен", допълни тя.

Адв. Петрова не изключва нови опити за прокарване на идеята за частна детска болница.

"Никой от нас няма нищо против един човек да има много пари и да иска да си направи частна болница. Дори няма лошо в това частните болници да конкурират държавните, областните или общинските. Проблемът идва от там, че Здравната каса сключва договори без да може да си избира, освен на хартия и доста формално, своите партньори. И става така, че тежките и спешни случаи отиват в публичния сектор – държавни, областни и общински болници, които са все в лошо състояние, на отрицателни финансови параметри, с остаряла техника и лоша материална база. Те обаче трябва да се конкурират с частника, който има свободата да ползва публичния ресурс чрез Здравната каса, да не прави обществени поръчки за лекарства и консумативи и да "си избира" клиничните пътеки и пациентите, които да работи", коментира още специалистът.

"Нека да не се заблуждаваме, че когато се отвори темата за Национална детска болница, зад нея винаги струи алтруизъм, хуманизъм и любов към децата – няма такова нещо. Без значение дали говорим за частен, или за публичен интерес, винаги става дума за нечий интерес", отбеляза тя.

"Привидно всички са загрижени дали да има частна, или национална болница. Проблемът не е нито в сградата, нито в парите. Проблемът е, че докато има конфликт на интереси, но не се засяга интересът на децата, на техните родители, на бъдещето на тази страна, ние ще продължаваме да имаме този проблем", изтъкна адв. Мария Петрова.

На въпрос защо е трудно на държавата да осигури достъпни здравеопазване на децата ни, тя отговори: "Защото дълго време държавата бездейства и не предприе мерки по това да осигури на лекарите-педиатри достатъчно добра качествена работна среда, защото дълго време детското здравеопазване беше зле финансирано. Всички тези проблеми, трупани повече от 25 години, дават и ще продължат да дават тежко отражение върху българското здравеопазване. Държавата даде превес на определени лобисти и частни интереси, докато загърби интересите на обществото и на децата".



Още по темата: общо новини по темата: 54
22.05.2024 »
19.05.2024 »
16.05.2024 »
10.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: