Адвокaт: Ако пациент получи нежелани реакции от ваксините, то той ще бъде обезщетен

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:50 / 05.01.2021
1793
Хората са притеснени, защото не са публични договорите между производителите и ЕК. Искам да уверя всички, че няма как от правна гледна точка при нежелана реакция извън кратката характеристика, пациент да не може да потърси отговорност.

Това заяви пред bTV адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Тя обясни, че при подобни ситуации трябва първо да се провери при какви условия е възникнала нежеланата реакция от ваксината. Тя може да е причинена от неправилна имунизация, възможно е проблемът да идва и от дистрибутора, неправилно съхранение.

"По силата на принципите на правото отговорност се носи, защото има противоправно евруждане, настъпило в тежест на пациента, което не е включено в кратката характеристика на ваксината. В някои държави има фондове, които обезщетяват пациентите в подобни ситуации. У нас такъв няма. Възможно е да има бъдещ такъв с общоевропейско решение", обясни още практикуващата в Пловдив адв. Шаркова.

Тя увери, че ваксината на Pfizer/BioNTech не може да си взаимодейства с лекарства и няма нища тревожно, че това фигурира в информираното съгласие. Този текст е такъв, защото е утвърден от здравния министър модел, който се отнася за всички ваксини.

"Добре е да се знае, че е възможно в един момент спрямо ваксините да има по-особено предупреждение и това е включено в информираното съгласие в полза на пациента. Няма нищо смущаващо", увери юристът.

Тя посочи, че с подписването на информираното съгласие, пациентите не се отказват от правата си.

"Когато ни поставят ваксина, ние черпим ползи. Нормално е да носим и някои рискове, които съпътства това. Нормално е да имаме нежелана реакция като локална болка, лека температура. Информираното съгласие прехвърля риска от тези нежелани събития върху пациента, но само за тези, които са описани в кратката характеристика. Ако има други, пациентът ще бъде обезвъзмезден", категорична беше адв. Шаркова.

На въпроса ще бъде ли задължителна ваксината срещу COVID-19 за влизане в някои държави и нарушава ли това правата на пациентите, юристът обясни:

"И сега има такива изисквания за влизане в някои държави, които се отнасят до някои болести. Освен това на места ваксината е условие за прием в училища и детски градини. Да, нарушава се правото ни на личен живот, но говорим за обществено здраве и защита на околните. В такива случаи нашето право може да бъде ограничено или решението ни да има последствия", обясни юристът.

Тя обаче бе категорична - вичко това трябва да бъде пропорционално.

Виж коментарите (3)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).