Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат Емил Георгиев: Съмненията за външен натиск върху ВСС днес се затвърдиха 
Автор: Йоланда Пелова 18:34 / 08.06.2023Коментари (0)944
© Фокус
Съмненията за натиск върху ВСС не се разсеяха, а се затвърдиха. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" по повод решението на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Според него това е много проблемно, защото ВСС е този орган, който трябва да бъде гарант за независимостта в съдебната власт, а се оказва, че той е под силното влияние на външни фактори. 

"Двама от членовете да ВСС Огнян Дамянов и Гергана Мутафова, които са от Прокурорската колегия и са двамата от шестимата вносители на предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, си казаха едно към едно, че се чувстват подложени на натиск, като това идва по две линии. Едната линия е образуваното във Върховна касационна прокуратура производство разследване, по което те са привиквани. Т.е. призовавани са и на тях са им снемани обяснения. И другата линия е медийна линия – такова оплакване имаше конкретно от Гергана Мутафова. Тя не назова медиите, но мисля, че всеки може да се досети кои са онези медии, които така неотменно са в защита на главния прокурор. Остава второто искане, пак за отстраняване на главния прокурор, което е заради репликата за "политическия боклук“. Така главният прокурор определи една част от народните представители в парламента. Там вносителите са почти същите: четири от първоначалните шестима, но няма ги тези, които днес разкриха пред обществото, че са станали обект на натиск, а именно Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. Да видим там как ще се развият нещата", коментира адвокат Георгиев.

Според Емил Георгиев главният прокурор много пъти е опитвал да представи правилата на хартия, но има голям дисбаланс между това, което пише в законите и начинът, по който се прилагат: "Днес оттеглено искане идва да покаже колко е овластена позицията на главния прокурор в съдебната власт и в Републиката като цяло, защото дори органът, от който зависи той да бъде избран или съответно предсрочно отзован – ВСС, да действа по правила, по процедури. Главният прокурор разполага с допълнителни средства да въздейства на част от неговите членове с тези проверки и досъдебни производства. И това идва да затвърди онова казано още през 90-те години от първия главен прокурор след приемането на настоящата Конституция Иван Татарчев, който беше станал известен с това, че каза "Над мене е само Господ“. И наистина е така. Т.е. това просто трябва да се обяснява, защото иначе хората си казват: "Добре де, какво толкова може тоя главен прокурор?“ Ами реално той може всичко, а никой на него нищо не може да му направи", обясни адвокатът.



Още по темата: общо новини по темата: 334
26.01.2024 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
14.07.2023 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: