Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат: Работодател може да ви спре за втора работа, само в определен случай
Автор: Харитина Агопян 13:01 / 13.02.2024Коментари (0)1762
©
Работодателят има право да ограничи възможността ни да започнем втора работа само ако това касае търговска тайна или е конфликт на интереси. Това каза Георги Вълев, адвокат по трудово право, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". “До скоро имаше възможност работодателите да ограничават правото на служителите да започнат втора работа. От 2022 г. обаче вече не е така - работодателят има право да ограничава това право само ако се касае до търговска тайна или представлява конфликт на интереси", каза юристът.

“Какво е търговска тайна се урежда със закон, но смятам, че изрично трябва да се посочи в трудовия договор. Същото според мен трябва да се отнася и до конфликта на интереси - работодателят би трябвало подробно да поясни в договора с работника какво се има предвид под този израз", каза още събеседникът.

Освен ако нямат изрична договорка в документите си с работодателя, не би трябвало пред служителите да имат пречки да започнат втора работа, заяви още експертът. “В момента работодателят не може да ни забрани да сключим втори трудов договор, освен ако това не е предварителна наша договорка с него, която да е изрично записана в договора ни. Например в IT сферата или в счетоводството би могло да има конфликт на интереси при втора работа в същата сфера - представете си счетоводител, който осчетоводява една фирма на едната си работа и конкурентна - на втората работа, би могло да стане теч на данни. В такива специфични случаи има резон да се поиска работодателско разрешение за втора работа", разясни юристът.

“Няма проблем да сключиш повече от един трудов договор. Относно осигуровките и данъците въпросът се усложнява, ако стигнем максималния осигурителен доход от 3750 лв. Ако сме до този доход, няма проблеми. Ако с двете работи заедно надвишим сумата, трябва да информираме втория си работодател какъв е осигурителният им доход, за да не се надвнасят данъци и осигуровки. Над тази сума се дължи само данък печалба върху доходите на физическите лица", посяни Вълев.

“С промяната от 2022 г първият работодател трябва да бъде уведомен за започването на втора работа само в случай, че в договора с работника изрично е упоменато, че при започване на втора работа служителят е длъжен да уведоми първия работодател. Когато имаме трудов договор на втора работа, чл 334 от Кодекса на труда позволява договорът да се прекрати с 15-дневно предизвестие. Това важи и за работника и за работодателя", каза още адв. Георги Вълев.

Ако работим 2 часа при един работодател и започнем при друг на 4 или 8, вторият трудов договор винаги ще е допълнителен и ако първият се прекрати, ще излезе, че имаме допълнителен договор без основен. “Имали сме случаи, в които работниците прекратяват втория договор и го обявяват отново, за да стане той основен", разказа юристът.

“Ако работим на първи договор по 8 часа и на втори по 4 часа и към тези часове включим времето за придвижване от една до друга работа, не знам кога остава време за спане. Да балансираме работата с почивката е една от основите, залегнала в трудовото законодателство", припомни Вълев.

Кодексът на труда е много консервативен - основният фокус е защита на работника и не се допуска работа по граждански договор, когато става дума за трудово правоотношение. Ако работодател обяви граждански договор а той е прикрит трудов, Инспекция по труда налага жестока санкции, подчерта юристът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: