Адвокатурата в Пловдив отказа дисциплинарно дело срещу Елена Гунчева за русофилски и антиваксърски изказвания

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:45 / 07.06.2022
704
Адвокатският съвет в Пловдив отказа да образува дисциплинарно производство срещу депутатката от "Възраждане" и пловдивски адвокат Елена Гунчева по една от двете преписки срещу нея. Решението е взето със 7 гласа "за" и 4 "против" и може да се обжалва пред Висшия адвокатски съвет, предава сайтът "Сега".

Сигналът срещу Гунчева беше свързан с няколко нейни публикации във Фейсбук. В един от тях Гунчева обяснява, че се изкушава от носенето на маски, защото така лесно по тях се познава, че човекът е "горе на черешата или е прекъснал връзка с кораба майка". В друг пост Гунчева обяснява, че глупостта на Кирил Петков е голяма (става дума за казуса с "Газпром"), третата и четвъртата й публикация са насочени срещу украинските бежанци и защитаващите ги.

Въпреки езика и квалификациите, които Гунчева използва в поста си докладчикът по дисциплинарната й преписка обяснява, че сигналът срещу нея е анонимен, тъй като е подаден по електронната поща от някой, който не може да бъде идентифициран и без електронен подпис.

Това било пречка за образуване на дисциплинарно производство. Освен това мнозинството в адвокатския съвет застъпва становището, че посочените постове във Фейсбук, представляват свободно изразяване на лично мнение, което пък е конституционно закрепеното основно гражданско право на свобода на словото. А свободата на словото мoжe дa бъдe oгpaничeнo caмo в пpeдвидeни в зaĸoнa cлyчaи и, ĸoгaтo тoвa e нeoбxoдимo, в интepec нa eднo дeмoĸpaтичнo oбщecтвo, обясняват още в писмените отговори от името на съвета председателят му адвокат Георги Баев.

Срещу Гунчева обаче остава висяща друга дисциплинарна преписка. Тя е образувана след медийни публикации за скандала, в който острието на "Възраждане" се забърка през март, след като, пак във Фейсбук, изрази надежда, че Русия може да бомбардира с високоточкови оръжия българския Министерски съвет, ако правителството реши да изпрати оръжия на Украйна.

"Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата", написа Гунчева.

Освен острата реакция на над 30 посланици, Гунчева предизвика и проверка на специализираната прокуратура за престъпление срещу републиката.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за ремонт, презарежда с америка...
Турски тираджия се опита да прекара през ГКПП "Лесово" 6230 сексу...
Премиерът Главчев с поредна реакция по случая с болницата "Мама и...
Пенсионер, взел 100 лева добавка: Много е скъпо, седем лева за тр...
Казусът "Мама и аз": 11 специалности е трябвало да обслужват 40 п...
Зимата се завърна: Заваля обилен сняг в Пирин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).