Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агенция "Митници" бележи рекорден ръст на задържани цигари, за 4 месеца е хванала почти колкото за 2022 г.
Автор: Екип Varna24.bg 11:21 / 22.05.2023Коментари (0)1213
© Фокус
За четирите месеца на тази година Агенция "Митници" е задържала почти толкова цигари, колкото за цялата минала година – 40,5 срещу 41,6 милиона къса. Това не се дължи на ръст на нелегалния пазар или контрабандата, а на разкритията. Това каза заместник-директорът на Агенция "Митници" Пламен Павлов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Най-голямо количество нелегални цигари се задържат на границата с Турция и с Румъния. Общо около 50% от всички задържани цигари са открити на вход на границата ни с Турция, обясни той. "Основното количество е във връзка с открита митническа измама, която е свързана с отклонение от режим транзит. 70% от малките количества цигари – под 10 000 къса, или 500 кутии, са установени на българо-турската граница, което не е изненада, тъй като знаете, че там цените на тютюневите изделия са изключително примамливи за потребителите заради ниската лира, а в същото време лимитът за свободен внос на цигари е само две кутии“, поясни експертът.  

На граничните пунктове по река Дунав процентът на задържаните цигари е около 31-32, като там тютюневите изделия се установяват най-вече в посока изход от страната. 

Пламен Павлов посочи още, че 26% от задържаните цигари са с надписи Duty Free, около 10% са задържаните цигари с чужд бандерол и тези, които са фалшиви като производство. Около 10% е делът на задържани цигари с валиден български бандерол, които са предназначени единствено за продажба на територията на страната. "Те се появяват на границата с Румъния на път за Западна Европа и по летищата на път за Великобритания. Разликата в акцизните ставки е основната предпоставка те да бъдат изнесени от страната и да бъдат пласирани нелегално на пазари на много по-високи суми“, обясни Пламен Павлов.  

Ситуацията е сходна и при другите ключови акцизни стоки, заяви той. "Към четиримесечието сме удвоили задържания през миналата година етилов алкохол. Резултатите при горивата също са добри. Екипите на Агенция "Митници“ са оптимизирани и работят активно“, подчерта Пламен Павлов.  

В Закона за акцизите и данъчните складове е заложен график за поетапно повишаване на акцизните ставки, като целта е да няма шоково поскъпване на тютюневите изделия, което да активизира нелегалния пазар. Усилията на Агенция "Митници“ в предотвратяване на това са непрекъснати, каза още заместник-директорът на Агенцията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: