Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агенция "Митници" запечата колонка на Марешки
Автор: Екип Varna24.bg 08:51 / 25.07.2016Коментари (5)1407
© Труд
Вече два месеца една колонка за дизел на бензиностанцията на Веселин Марешки в Габрово е " под особен надзор" от две държавни институции. Тя беше запечатана най-напред от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор/ ДАМТН/ заради некачествено гориво, а само седмица по-късно, след излъчено разследване на предаването "Открито с Валя Ахчиева" на БНТ, същата колонка беше запечатана втори път и от Агенция "Митници".

Няма практика досега Агенция "Митници" да запечатва горива на бензиностанции. Но, ето, че този път се случи с колонката на Марешки.

Явно, митниците са били силно провокирани от разследването на Ахчиева за произхода на горивата, които се продават у нас.
След като предаването "Открито" показа, как ДАМТН е запечатала една колонка с дизел на бензиностанцията на Марешки в Габрово заради некачествено гориво, зрителите видяха и това, как хората на Марешки са залепили върху стикера на държавния контролен орган друга своя бележка, че колонката не работела по технически причини.

Лабораторните изследвания на ДАМТН са установили, че дизелът, който се продава на тази колонка, е със завишено количество на сярата - 70 процента над нормата. По данни на агенцията става въпрос за 18 159 литра дизелово гориво.
Според специалисти, цитирани в разследването, това можело да бъде или корабно гориво, или гориво, пристигнало от Близкия изток.

Експерти обясниха пред "Труд", че такова голямо количество сяра в горивото може да доведе до повреда на двигателя на автомобили, произведени след 2005 г.

В шумния скандал около този случай, анализатори припомниха и едно друго разследване на Валя Ахчиева - за пътя на танкерите в Черно море, които разтоварват дизел на българския бряг. Според документите горивото пристигало от гръцкото пристанище Елевсис и се разтоварва във Варна на пристанището ПЧМВ. Но електронната система за управление на морския трафик показва, че всички танкери, преди да отидат на гръцкото пристанище, преди това са били в турски пристанища. След като разтоварят във Варна, отиват в Турция, на турско-сирийската граница, стоят ден-два, после отиват в Гърция, в Елевсис, отново за ден-два и след това, през Босфора - разтоварват във Варна.

Месец по-късно медията в своя статия от 1 март т.г. разкри, че сателитни снимки на американски и руски специални служби доказват, че танкери разтоварват гориво в България от "Ислямска държава".

Държавните власти тогава нито потвърдиха, нито отрекоха това. И ако българските компетентни органи нямат конкретни разследвания за това, пристига ли в България дизел от "Ислямска държава", то съвсем логично звучи въпросът, който Ахчиева отправи към държавните органи:
Ако в България по документи влизат горива с перфектно качество, то защо на бензиностанциите контролните органи откриват горива с влошени качества? От къде пристигат те?
В европейските данъчни складове има строги правила за изследване на горивото по показатели. Ако в България то пристига от там, няма съмнение в качеството му. Но рафинериите в Близкия изток са нискотехнологични. И ако пристига гориво от там, то трябва да се преработва допълнително в наши рафинерии, за да бъде пуснато за крайния потребител на бензиностанциите.

Но, ако някой много бърза да реализира такова гориво от трети страни, може и да пропусне допреработката му.
Затова единственият начин да се пресече пътят на некачествените горива е техният контрол.
И сега вече два месеца наблюдаваме, как стои запечатана от две институции една колонка на габровската бензиностанция на Марешки.

Най-парадоксалното е поведението на хората на Марешки. Те отказват да изтеглят горивото от колонката и тя да продължи да работи. Марешки не е поискал и арбитражно изследване, което да определи, има ли сяра над нормата? Напоследък тези арбитражни изследвания в частни лаборатории са начин "да падат" лабораторните изследвания в държавната лаборатория на ДАМТН и констативните актове за некачествено гориво. И това е начин горивото извън нормите отново да отиде при потребителите. Изпълнителният директор на ДАМТН инж. Стефан Цанков е информирал главния прокурор за тази схема.
Експертите са наясно защо Марешки не иска арбитражно изследване.

Защото в предаването "Открито" беше разкрита схемата, по която един бивш висш държавен служител обещава да помогне "да падне" лабораторното изследване на ДАМТН за горивото на Марешки.

Но експертите се питат, защо Марешки не си изтегля горивото от колонката? Защо е готов да понася загуби от една неработеща колонка на бензиностанция, вместо да източи некачественото гориво?И колонката да продължи да работи.
От какво се страхува Веселин Марешки?
Може би от закъснялото разследване на Агенция " Митници" по случая?









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
За съжаление, когато държавната машина реши, че ще работи в полза на някой монопол, се получава точно така - обектите се запечатват за неопределено време, докато уж се прави анализ и изследване на продукта. Такива процедури могат да продължат с години, като по този начин умишлено се спъва бизнеса на набелязаните и неудобни цели!
+3
 
 
ПЛАТЕНИ РАЗСЛЕДВАНИЯ НА МОНОПОЛА ЗА ГОРИВА . ЩЕ СЕ РАДВАМ ПО БЪРЗО ДА НАПРАВИ МАРЕШКИ И В Пловдив И ДА НЕ СТЪПЯ НА ДРУГИТЕ ВЕРИГИ КОЙТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА НА КРАЛИ
+2
 
 
Хонорарът на Ахчиева до преди няколко години беше 15.000 лева. Ако другата страна предложи повече - расте! И обикновено репортажът е в полза на онзи, който предложи повече. Казвам го отговорно като потърпевш. На тази "журналистка" не бива да се вярва на нито една дума. Тя не знае какво е обективност. Само парите говорят..
+5
 
 
Тая Ахчиева такива платени разследвания прави че нямам думи.Много продажна лелката. Обаче мълчи за Лукойл,защо има монопол на пазара а?
+4
 
 
Ейййй, голямо бъркане в ауспуха им прави Магарешки с дъмпинга!! Щом цялата псевдодържава се е включила във войната за горивата, още повече слагайки на предне план и поръчков "журналист" от ранга на Яхниева! Лошо е, че от това на нас - потребителите, май-май пак ни е отредена ролята на прецаканите!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Рокади в ДПС
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: