Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агенцията за закрила на детето с важно напомняне на старта на предизборната кампания
Автор: Екип Varna24.bg 10:06 / 10.05.2024Коментари (0)1182
©
Във връзка със стартиращата предизборна кампания за избор на народни представители в 50-то Обикновено народно събрание на Република България и членове на Европейския парламент, Държавната агенция за закрила на детето отново апелира към лидерите на партии, всички останали участници в нея, и към цялото ни общество да съхраним децата и да не ги въвличаме в политическа агитация.

Безспорна е първостепенната отговорност на родителите за отглеждането и развитието на детето и висшите му интереси са тяхна основна грижа, но задължението да не се допуска въвличането на деца в политически дейности в хода на предизборната кампания, които са неприсъщи за тях, е споделена.

"Правата на децата са ясно регламентирани в редица документи, но само всички заедно можем да гарантираме тяхното спазване. Убедена съм, че често и без умисъл в действията, в старанието си да бъдем най-убедителни в защитата на тезите си, е вероятно да забравим, че най-уязвими, най-податливи и най-невинни, са именно децата ни. Най-висшата ни цел трябва да е тяхната защита от всяко действие и влияние, които могат да ги застрашат по някакъв начин. Вярвам, че всеки човек ще се съгласи с това, защото само заедно може да съхраним децата си", коментира д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Обръщаме внимание, че в Закона за закрила на детето е посочено, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие, както и на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности, напомнят ДАЗН. В Закона за предучилищното и училищното образование е разписана аналогична забрана: "Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и/или религиозни доктрини". Също така, съгласно Изборния кодекс не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, включително образователни и детски заведения.

Ограниченията за включване в политически дейности на деца са заложени и в Закона за политическите партии, според който политическите партии не могат да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. Тази забрана е въведена именно с цел защита на интересите на детето. В Конституцията на Република България е регламентирано, че политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии.

Оценявайки високо професионализма на българските медии, апелираме и към техните представители за чувствителност при отразяването на събития с участието на деца. Това се отнася и за децата на обществени и политически фигури, които често са обект на засилен интерес в медиите и социалните мрежи, особено по време на предизборна кампания.

Напомняме, че практиката от отминалите предизборни кампании показва, че по време на публични събития се разгласяват лични истории и данни на деца - чрез показване на техния образ (фото- или видеоизображение), имена и други специфични признаци, по които могат да бъдат идентифицирани, като по този начин се създават предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност на детето. Закона за закрила на детето забранява сведения и данни за дете да се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, освен в случаите на задължително сигнализиране на дирекция "Социално подпомагане", органите на МВР или Държавната агенция за закрила на детето, за нуждата от закрила на дете. По отношение на деца, спрямо които е предприета мярка за закрила, предвид тяхното особено положение се изисква изрично писмено становище от органа за закрила, предприел мярката. Когато детето е навършило 14 години, се взема и неговото съгласие за разгласяване на сведения и данни.



Още по темата: общо новини по темата: 485
20.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
19.05.2024 »
предишна страница [ 1/81 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: