Агнешкото скача тройно от фермата до магазина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:18 / 25.03.2017
1030
Цената на агнешкото месо от фермата до магазина скача тройно, съобщава "Монитор". Експерти от Националната асоциация на овцевъдите поясниха, че в момента заради голямото предлагане на агнета животните се изкупуват по 4,20 - 4,50 лв. за килограм живо тегло, а в магазините търговците очакват то да стигне и 15 лв. Според браншовиците едва преди Гергьовден изкупната цена на агнетата има шанс да се вдигне.

От овцевъдната асоциация припомнят, че както винаги преди празника, по магазините ще се продава и размразено месо от Нова Зеландия или Австралия или от заклани у нас румънски агнета, продавано за нашенско. Размразеното месо може да се познае, като се натисне, остава вдлъбнатина, както при мекото на хляба. Прясното е сухо и има бяла корица и при натиск е еластично и възвръща формата.

Овцевъдите препоръчват хората да си купят цяло агне от фермата, защото там няма да ги излъжат и ще им излезе много по-евтино. Другото предимство е, че месото е прясно заклано и е българско.

Бойко Синапов от Асоциация на животновъдите прогнозира, че 500 хил. агнета могат да излязат от фермите за празниците, но едва ли повече от 300 хиляди от тях ще бъдат продадени, останалите остават при стопаните им. "Шансовете са износ са малки. От 3-4 години на практика не продаваме зад граница", обяснява той. "Причината е, че няма направени ясни междудържавни споразумения със страни извън ЕС, които се интересуват от българското агнешко", добави той.

Браншовикът поясни, че другите държави от ЕС си пазят пазара със строги ветеринарно-санитарни бюрократични изисквания. "При нас обаче внесе ли се нещо, включително и дълбоко замразено месо, след това се продава като българско и контролът е много слаб", добави Синапов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (70):
20.04.2017 КЗП: Потребителите да внимават за залежали промоции и томболи от Великден
18.04.2017 Шарени яйца за Великден хапнаха животните от зооопарка
18.04.2017 Русенският митрополит слага край на обикалянето на църквите на Великден
18.04.2017 КЗП: Нямаше фрапантни нарушения по време на празниците
18.04.2017 Днес е Светли вторник
17.04.2017 Литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица от Бачковския
манастир
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).