Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Акция "Книгодарител“ събира книги за малките читалища във Варна и страната
Автор: Пламена Николова 17:03 / 19.08.2020Коментари (0)1660
©
Илюстрация
В подкрепа на четящите хора в малките градчета и села в страната, които нямат лесен достъп до съвременна литература, от 20 август стартира инициативата "Акция Книгодарител". Нейната цел е попълване на библиотечните фондове в малки населени места с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години. До 7 септември в девет градове в страната, между които и Варна, ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на каузата доброволци ще приемат книжни дарения от всички жанрове.  

В много домове има редица издания от последното десетилетие, които вече не отговарят на вкуса на притежателите си, повтарят се или веднъж прочетени, няма да бъдат отворени отново. Те обаче могат да донесат радост на много други хора. Организаторите от фондация "Лукойл“ се надяват акцията да мотивира и улесни склонните да дарят такива книги в полза на много други читатели.  

Пунктовете във Варна ще бъдат на две бензиностанции "Лукойл“ - до магазин Метро и на бул. "Цар Освободител“ близо до кръстовището с "Република“. И двата започват работа още от сутринта на 20 август и ще приемат дарения по график чак до 2 септември.

Всеки, който се включи с лично дарение в благотворителната акция, получава сертификат "Активен книгодарител“. Желателно е дарените книги да са издадени през последните 15 години и  задължително да са в добро състояние. Книгите ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември.  

Именно читалищата са сред малкото източници на досег с литературата за жителите в малките населени места. Фондовете им обаче се състоят предимно от издания от миналия век. Те  разполагат с малки бюджети и не могат да си позволят новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература. Поради това имат нужда от дарения и полагат достойни за уважение усилия да ги привлекат.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: