Ако получите обаждане или съобщение за пратка, но не сте поръчали нищо, това е поредната измама

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:36 / 03.05.2024
1967
Измамници се възползват от увеличеното онлайн пазаруване в празничните дни и затова бъдете внимателни. Ако получите обаждане или съобщение за пратка, но не сте поръчали нищо или никой не ви е предупредил за нея, това е поредната измама.

Ще ви поискат пари, но накрая може да се окажете с източена сметка, защото така извършителите събират данни на дебитни и кредитни карти.

В мобилните ни телефони вече пазим всички наши данни - от тези, които доброволно сме публикували в социалните мрежи до тези, които сме запаметили за по-лесно чрез различни наши профили. Включително и на дебитни и кредитни карти, за да плащаме по всяко време.

Затова, който се сдобие с номера ни може да ни предложи какво ли не. От пералня, която сме спечелили, до есемес за изненадваща пратка, която ни очаква в пощата. Накрая винаги се стига до момента, в който трябва да платим, а насреща няма нищо.

"Обикновено тези атаки се случват на кампанийно ниво. Тоест в момента имаме кампания с "Български пощи", а през годините сме виждали подобни с компании за транспорт и логистика. Тук големият апел към всички зрители е просто да бъдат внимателни", заяви пред БНТ Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Най-заблуждаващи в момента са измамите, при които е използван изкуствен интелект. Жертвите са заблуждавани с едновременно използване на текст, глас и образ. Но в поведението си крадците на данни си приличат.

"Може да има граматични и лексикални грешки в изказа им, но те обикновено се представят от някаква институция. Имаше опити, в които се използваше името на МВР, НАП, Европол, за да се даде допълнителна легитимност и авторитет на това, което получавате", допълни Любомир Тулев.

В случая това не е първата измама, при която е използвано името на "Български пощи" - потребителите трябва да бъдат внимателни.

Oпитът на специалистите по киберсигурност да открият извършителите показа, че дори това да се случи трудно може да им бъде потърсена отговорност, защото в повечето случаи те са извън Европейския съюз и органите на реда в съответната държава не оказват съдействие.

Виж коментарите (0)

Още по темата (199):
11.05.2024 Светла събота е!
08.05.2024 Светла Сряда е! Църквата почита Св. Йоан Богослов
07.05.2024 Калин Стоянов: Убеден съм, че осъзнатата отговорност на пътя спасява
животи!
07.05.2024 МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден
07.05.2024 Как да си приготвим дяволски яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Донка Байкова притесни всички: 100 грама класически български козунак е 350 калории
Още новини от Национални новини:
Със звук на сирени в 12 часа почитаме Ботев и загиналите за свобо...
Проучване седмица преди изборите: ГЕРБ-СДС - 28,6%, "Възраждане" ...
Колко ще се чака и докога ще продължи ремонтът на "Дунав мост" пр...
Какво правят децата в късния следобед у нас - чалготека, алкохол ...
Транспортът по Черноморието - мисията невъзможна
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).