Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ако в НАТО и ЕС знаели колко расистки е българският фолклор, трябвало да ни изгонят
Автор: Екип Varna24.bg 10:44 / 12.06.2020Коментари (6)2116
©
Политическият анализатор Веселин Желев написа ироничен текст в профила си във фейсбук относно изкривените представи за расизма в наши дни. Използва примери от българския фолклор, който според него е расистки. Всичко обаче е в рамките на иронията, разбира се 

Ако в НАТО и ЕС знаят колко расистки е българският фолклор, трябва да ни изгонят и от двете организации и дори да ни наложат санкции. "Бела съм бела, юначе...", "Чер арапин бял кон язди", "белите манастири" и "жълтото еврейче"... Това са все расистки антитези. Всичко хубаво е бяло (бела Рада, бела Неда и т.н.) , всичко лошо е черно (арапинът, тугината и пр.) или е с някакъв друг погански цвят.

Любимата на лирическия герой в народните песни все има нещо бяло - бело лице, бело гърло (Яне ле, бело гърло например). Ако обаче е далече от белия идеал, народният певец я осмива така: "Море бела, бела ко арапин, море тънка, тънка како мечка". Името на красивата Албена идва от алба (лат. бяла исп. - зора).

И баба ми, да си призная, си падаше малко расистка. Идеалът за мъж на нейните младини е бил: бял, дебел, ни пие, ни пуши. Т.е. обратното на черен, гърчав, пие и пуши.

"Черен влак се композира" е песента за модернизацията, която откъсва селското чадо от естествената му семейна среда и  го запраща в Софѝя да научи занаят. То обаче научава любовта. За борбата между нея и расовите предразсъдъци пък разказва друга ракиена песен: "Давай ме, мила мамо, давай ме (2) на това черно, мамо, циганче". Лирическият герой (лирическата героиня) е готов (а) всичко да зареже заради очите филджани и веждите гайтани на циганчето и затова го удря на гореща молба пред непреклонната си майка:"Ааааман, ааааман..." Циганчето е в среден род. Не е важно дали е мъжко или женско. Важното е, че е черно. Ясна расистка естетика.

Българинът се боѝ от своето бурно море, което нарича Черно и го пита: "Защо тъй ревеш?" Все го влече чуждото море - Бялото и сети ли се за него, запява: "Дуйни ми дуйни, бел ветре..."

На български "официално" се превежда "черно на бяло", както "извинете"  се превежда "опа!". Когато българинът прави нещо лошо и потайно, то е "на черно" (черна каса, черна борса, черен пазар). Когато щастието му изневери, казва, че черна котка му е минала път. На български другата дума за злословие е очерняне, а другата дума за невинност е (да бъдеш) в бяло. Символите на злото в българския свят са черната чума, черната мъка, черната неблагодарност. А пък доброто и надеждата са все бели. Например: "Пролет моя, моя бяла пролет..."

Българинът е подсъзнателен бял супремасист. Той събира "бели парѝ за черни дни". И го прави от време оно - още преди да е имало зелени пари. И на тях гледа като на бели. Като иска да те прокълне, българинът ти казва "бял ден да не видиш" или да гниеш в "черната земя". Като иска да те уязви, те нарича "черна душа". Като си пожелава нещо хубаво, то непременно е в "белия свят". Като иска да обясни как се живее добре, българинът казва: "като бял човек". Като завижда (най-българското занимание) то е на "белите държави".

"Биляна платно белеше"...Не може ли нещо друго да му прави, та непременно го бели? Не може ли просто да го пере? Или пък Калина: "Ти на лозе одиш, бело грозде береш..." И какво ще ѝ стане, ако бере черно грозде? А след Калина - и Нелина: "Бял мерцедес ме преследва в живота..." Всички баровци се возят на черни мерцедеси, само нея я преследва бял. Защо?

Не може така. Сядам да пиша списък на нещата, които трябва да съборим, изгорим, забраним, преименуваме или поне да пребоядисаме в близките дни.

Например Бялата вода на Витоша или град Бяла. Да стане Черна - и водата, и градът. Белоградчик да стане Черноградчик като Черноград, Карнобатско. Белово да стане Черново, а Белица - Черница. 

"Тих бял Дунав"! Расистка песен. Да стане "Тих чер Дунав". Дядо Славейков, да ме прощавате, също е расист: "Изворът на белоногата". Значи, или става черноногата, или - вън от учебните програми, ако все още е в тях. "Славия" да играят с черни екипи. Или поне с черни гащи или чорапи. За плурализъм и баланс. "Щурците" и Георги Минчев (царство му небесно) и те са расисти - "Бяла тишина". Да се забранят. Ако не се навият на "Черна тишина". Доколкото ги познавам, няма да се навият. Американците са същите - the White House... Време е да стане the Black House. Ама ха...Не на страха!

П.П.:Всъщност, расизмът не е пожалил дори точните науки, включително физиката. Какво да кажем например за т.нар. "черни дупки". Никой още не знае точно какво представляват, но вече са решили, че са черни. Звездите бели (например бяло джудже), а дупките - черни...Защо не е обратното? Молчит наука...








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.06.2020 г.
+1
 
 
Самолет. Сред пътниците баща и син с черен цвят на кожата. По едно време стюардесата обявява: - Уважаеми пътници, самолетът има повреда и за да не падне, трябва да започнем да изхвърляме част от пътниците. За да няма протести, почваме по азбучен ред. Any African Americans?. Малкото негърче поглежда към баща си, но той се присвива на седалката и си трае. Стюардесата преминава на буква B: - Black Americans? Малкото негърче отново поглежда към баща си, но той се присвива още по-ниско на седалката и си трае. Стюардесата преминава на буква С: - Coloured Americans? Бащата с черна кожа отново си трае, та малкото не издържа и пита: - Тате, какво става, защо не се обаждаме? - Мълчи си, сине, днес сме Niggers...
Aнонимен
на 12.06.2020 г.
0
 
 
Ботев ли, кои там навремето са играли с Атлетико Мадрид... баща ми вика "тогава за пръв път видяхме негър в България" ахахаха :) тук расизма е по скоро спрямо циганите .. не толкоз спрямо негрите.
0
 
 
Браво сладур! (за автора, разбишра се) Вече наистина се прекалява със словоблудствата и криворазбраната "политическа коректност", която не нищо повече, нито пък по-малко от въпиющо лицемерие. Гордо и бързо крачим от "борбата за права" към "злоупотребата с права" - и все под лозунга "Пътят към ада е застлан с добри намерения". А не със здрав разум! Отново сме свидетели на "Синдрома Бриджит Бардо": Това е едно забележително явление придобило особена популярност в началния (пък и не толкова началния) етап от така наречената промяна в страните от бившия социалистически блок. Трудно може да се опише цялостно, но в тази връзка е доста показателен следния пример: България влиза стремително в Голямата промяна. Между другото основните "променители" са отново същите бивши гаулайтери на Строителството на комунизма, коригирано по някое време в Строителство на развития социализъм (защото стана твърде очевидно, че "такова животно като комунизма нема и не може да има"). Та тези Променители решиха, че (за да не ги забелязват как грабят, пък и да не се приказва много-много за концентрационните лагери в Скравена и Белене) една от най важните промени, които трябва да се направят е "спасяването на танцуващите мечки". И ето на - "старите демокрации" веднага се явиха да помагат. Дойде и Бриджит Бардо - между другото прекрасна актриса, жена и човек, желаеща и жертваща собствени и набрани средства за да помогне. То не бе истерия, не бяха приказки, не бяха дълбокомислени поучения, не бяха умиления - а бе не ти е работа! Страхотия, подем, ентусиазъм! И ето на- СПАСИХМЕ 200 - 300 мечки. Направихме им в Белица прекрасен парк - а бе красота не ами рай! Пък и се поразвесели народът - отбележете корелацията Белене - Белица (смях в залата - през сълзи обаче). И западняците доволни, че ни по-нравоучиха, а нашите ганьовци, че не им припомнят много-много, корените им (още ме е яд, че не се сетих аз самия за сентенцията: "Комунизмът се предава по наследство и по полов път"!), пък и ги пооставиха на покрадат яко! Та докато се случваха горните нещица, западняците пък позабравиха да интегрират над 3 милиона и половина имигранти от Алжир и Северна Африка (все около Париж, май) и да започнат да им / си решават проблемите! Ето това е Синдромът "Бриджит Бардо"! Просто и ясно - и западняците доволни, че са толкова демократични и така всеотдайно помагат, и нашите бандити доволни, че много-много не ги гледат в ръцете докато крадат! Идилия не, ами рай! Браво - напълни ми душицата!
+1
 
 
Забавлявам се на хората които си мислят, че расизма е в цвета, и че черна дупка е расистско име, надявам се ча това е опит за ирония :Д
Aнонимен
на 12.06.2020 г.
+1
 
 
Чернилките си търсят белята!!!77
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: