Ако в момента решим да теглим кредит, какъв процент от доходите си следва да заделим?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:12 / 07.02.2023
764
Интересът към банковите кредити не е стихнал, независимо от икономическата обстановка, в която се намираме.Това заяви пред БНР финансовият консултант от портала "Моите пари" Иван Стойков.

По думите му няма спад в интереса както при потребителските, така и при ипотечните кредити. По данни на БНБ за изминалата година и единият, и другият вид кредити са се увеличили, като обемът е нараснал с 10-15%, посочи експертът.

Процес на покачване на лихви има, но корекцията на лихвените нива не е толкова изразена, както при финансовата криза от 2008-2009 г., отбеляза  Стойков.

"Когато се кандидатства за кредит, това никога да не е на ръба на възможностите на клиента", посъветва Стойков и уточни:

"Месечните разходи по обслужването на кредита не трябва да надхвърлят 25-30% от доходите."

"Ако можем да си позволим определен максимален размер на вноската, да не го правим непременно, защото това подлага на риск изплащането в бъдеще", допълни той.

"Коригиращите в посока нагоре лихви по депозитите банки са относително малки или средни по големина банки", поясни още Иван Стойков.

По думите му те са по-активни на пазара и с по-видими стъпки променят лихвите по депозитите, докато при големите банки това все още не е очевидна стъпка, за да кажем, че е започнал процес по покачване на лихвите по депозитите.

"Хората, които могат да заделят средства, продължават да го правят и масивите от спестявания също растат, затова при този темп на покачване банките не отчитат нужда от привличане на още средства, за да вдигат лихвите, обобщи Стойков.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни
Синът на известен наш бизнесмен: Без да се замислих, приех покана...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: Не съм извърши...
Внимание! Започват вечерни акции по време на великденските празни...
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).