Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ако ви съкратят, уверете се, че работодателят е извършил подбор и именно вие сте най-подходящият за отстраняване
Автор: Екип Varna24.bg 13:39 / 18.10.2023Коментари (0)802
©
илюстративна снимка
Едни от най-често срещаните основания за прекратяване на трудовото правоотношение са на основание съкращаване в щата, закриване на част от предприятието или намаляване обема на работа. При прекратяването на трудовото правоотношение на тези основания работникът или служителят има право да получи по-висок размер на обезщетение за безработица, в зависимост от осигурителния му стаж. Понякога прекратяването на договора на някое от тези основания е съпътствано от извършването на процедура по подбор между работещите. Какво представя тази процедура и какви са основни права и задължения както на работещите, така и на работодателите, разяснява д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

При закриване на част от предприятието, при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре. Това означава, че ако в дадена фирма има назначени четирима души на длъжност "търговски представител“ и следва да бъде уволнен един от тях, работодателят е задължени да извършите процедура по подбор между четиримата, с цел да оставите на работа тези, които работят по-добре и притежават по-висока квалификация.

Правото на подбор е задължение на работодателя да извърши справедлива оценка на служителите, заемащи една и съща или сходни длъжности, с цел да се определи справедливо и на основание на конкретно определени критерии кои служители следва да бъдат оставени на работа и кои да бъдат уволнени.

При провеждане на процедурата по подбор, работодателят следва да оцени служителите въз основа на два вида критерии: обективни и субективни. Обективните критерии най-честно са свързани с дипломната и професионална квалификация на лицето, докато при субективните се разглежда нивото и начина на изпълнение на работата му.

Същественото във всички тези случаи е подборът да е извършен от работодателя по критериите, установени закона, да е измежду всички работници и служители, които задължително следва да са обхванати от него, както и при актуални данни за квалификацията и качеството на работа на всеки от тях към момента на съответното уволнение. Следва между извършването на подбора и на уволнението да не са настъпили конкретни промени, които биха променили резултата от подбора.

Работодателят може да извърши подбор съобразно критериите в закона, както при вече извършено съкращение на щата, така и с оглед предстоящо, но още неутвърдено и/или невлязло в сила ново щатно разписание. Той може да използва и резултатите от вече извършен подбор по повод предходно съкращение на щата, при извършване на ново такова. Законът не установява последователност или изискване първо да бъде променено щатното разписание и след това да се извърши подбора.

В практиката се приема, че дори и да има по-продължителен период между извършването на подбора и уволнението на служителя (дори и повече от година), ако не са настъпили някакви конкретни промени в квалификацията и нивото на справяне с работа на работниците или служителите, обхванати от подбора, които биха променили резултата от същия, то може да се вземат предвид резултатите от предходни извършени подбори при уволнение.

Справка:

чл. 329 от Кодекса на труда








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: