Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Активни потребители": Плюсове и минуси при електронното плащане на сметките за ток
Автор: Харитина Агопян 11:28 / 21.11.2023Коментари (0)644
©
Удобството на електронното плащане на сметките за ток е основна причина за въвеждането му. Хората покрай пандемията се отучиха да чакат на дълги опашки на места с много други потребители и в този смисъл електронното плащане на сметки е плюс. Не всеки е готов за това, защото не всеки има банкова карта. Трябва да имате също устройство и известни умения, а има потребители, които нямат компютър, да речем и не желаят да използват тази опция. Това каза Богомил Николов от асоциация "Активни потребители" в "Денят на фокус" по Радио "Фокус".

Електронното плащане е огромно предимство за хората в малки населени места, където най-близката каса за плащане на сметката за ток е на 10-15 км от дома им. "За всички потребители е активна тази услуга. Ползването й все още не е задължително. Когато три четвърти от потребителите в дадена страна преминат към електронно плащане на даден тип услуга, на доставчиците много им се иска да прекратят традиционния начин на заплащане. Това не е добра практика, защото има сегмент потребители, например възрастните хора, за които електронните услуги не са толкова желани", отбеляза Николов.

"Засега няма законодателно решение, но не бих се учудил, ако стигнем до момента, в който да има законово ограничение за прекъсването на сметките в отоплителния сезон за хората със специални нужди – например енергийно бедните. Хората наистина трябва да следят сроковете на плащане и да не пропускат, защото доставката се прекъсва. Има държави, в които онези в невъзможност на платят са защитени от закон. В България не е така“, припомни събеседникът.

Ако потребителят е бил в болница или на почивка и не е осигурил на екип възможност да измери консумацията му, се начислява пълна мощност автоматично и това е проблем, смята Богомил Николов. Електронните услуги могат да помогнат в тази насока, като отчитането става дистанционно.

"Темата за електронните топломери е актуална от много време. При всички случаи има държавен стандарт и устройства, които не са одобрени и сертифицирани, не могат да се използват. Проблемът е, че ако сте абонат на даден топлинен счетоводител, той Ви предлага само един тип такова устройство и нямате право на избор. В този случай не можете да си купите устройства със същите функции на по-ниска цена, защото те се предлагат от друг топлинен счетоводител“, очерта казуса Богомил Николов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: