Актьори зоват: Като на обстрел сме, затворете театрите!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:31 / 07.02.2021
1778
"Пауза за театъра!", зове Юлиан Вергов. Той казва, че е напълно съгласен с Владо Пенев, който преди дни рече: "Редно е да спрем с театъра в момент на пандемия!". "Театралните актьори са като на обстрел.

"Гръмва" един (от COVID-19 - б.а.), идва следващият. Падат представления поголовно едно след друго. И Владо Пенев е абсолютно прав!", застава зад колегата си звездата на Народния театър, малкия и големия екран.

"Битува едно мнение в последно време, което е крайно неприятно - че видиш ли, актьорите се страхуват и се отказват. Да, има страх, защото всеки се притеснява за здравето си и здравето на близките си. Но познавам и много колеги, които са играли въпреки смъртта на близките си и в трудни моменти, така че да се говори просто за "страх и отказване" от страна на актьорите е некрасиво" - казва Юлиан.

Иначе Вергов е оптимист за бъдещето на театъра и според него в настоящата ситуация ще се родят много нови идеи, които после ще бъдат реализирани, пише "България днес".

"В България има крещяща липса на култура", твърди Вергов и казва, че чака с нетърпение ситуацията да се нормализира, за да са пълни отново театралните салони. "Имам нуждата от енергията на целия салон, не от зрители през ред или на 30% капацитет от залата. Това ми липсва", споделя Вергов.

На мнение, че трябва да изчакаме малко с театъра, е и Явор Гърдев, който обръща внимание на това, че в другите страни залите на Мелпомена са затворени.

"Актьорите играят със собствените си емоции, ако страхът стане водещата, всички останали ще бъдат потиснати и това, което те правят, няма да бъде качествено. На сцената актьорите са съвсем незащитени и когато усещат, че играят на руска рулетка със здравето и здравето на близките си, чувстват гнет", казва именитият режисьор.

Неговият колега Стайко Мурджев също е на мнение, че трябва да се направи пауза:

"Лично аз всеки ден, преди да отида на репетиция, се моля да отворя фейсбук и да видя, че театрите са затворени. Имам чувството, че играем на криеница и сякаш покриваме някакъв норматив кой по-добре ще се скрие от вируса, а не колко добро или смислено представление ще направи".

Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).