Александра Гайтанджиева и Сара Зуини: В последните години има едно силно радикализиране не само при младите, но и при възрастните

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:54 / 21.11.2023
942
Това, което може да се забележи като тенденция в последните години, може би даже от 2014-та насам с огромния прилив на мигранти към Европа е едно силно радикализиране не само при младите, но и при възрастните хора естествено, но особено това нещо се е забелязва, че се засилва с COVID-19 пандемията и войната в Украйна, инфлация, енергийна криза – така като цяло доста силно натрупване на негативни събития в живота както на младите, така и на другите хора. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Александра Гайтанджиева – председател на Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО).

"Но това доста силно афектира младите, особено младите, които тепърва навлизат в работния пазар. И може да се каже, че с мигрантската криза от 2014-2015 година, когато навлязоха доста имигранти от Близкия изток, тогава имаше доста силно разделение на мненията измежду политици какво трябва да направим: трябва ли да ги спрем, трябва ли да ги приемем. Германия предприе доста засилена политика на приемане на такива мигранти, но изведнъж сега в последните месеци започва всъщност да се пренасочва и да не е толкова отворена", коментира още тя.

"Тези хора не могат да бъдат интегрирани, съответно започват да създават вътрешнополитическо напрежение. И самите хора, които са тамошни на държавите си, започват също да са негативно настроени към навлизането на допълнително мигранти. И наистина се вижда една силна неприязън към идеята, и съответно партии, които промотират идеята за спиране на мигранти, за по-националистическа политика, се забелязва как сред младите хора набират скорост, и особено с техните лозунги, принципно крайно десни лозунг, но се вижда това и при крайно леви партии", допълни Александра.

Защо младите хора отиват към тази радикализация?

"Понеже миналата година присъствах на една конференция, на която се засягаше точно тази тема за насилствения радикализъм, и как може всъщност тя да се превентира покрай младите хора, всъщност стигнахме до извода, че младите с малко по-крехка психика са по-склони да се радикализират. Какво им влияе – може би самото семейно положение, самият факт, че са мигранти. Всичко това им влияе е негативно и те се опитват да се приобщават към една друга общност, която може да ги приеме такива, каквито са и да се чувстват и те приобщени към някаква общност", каза от своя страна Сара Зуини – член на Управителния съвет..

Разделят ли младите хора "Хамас“ от палестинците?

"Забелязвам, че много трудно ги разделят, понеже аз 15 години съм живяла във Франция и още имам връзка с тази държава, и с много млади хора, които живеят там. Повечето ми близки там са по-скоро настроени наляво, защитават палестинците, също така са деца от имигранти, от Северна Африка. И те всъщност какво подкрепят те? Те подкрепят самата религия като цяло, защото знаем, че тези конфликти всъщност са най-вече религиозни, и то това е проблемът, че те не разделят "Хамас“ от Палестина, и затова всъщност те просто подкрепят Палестина. Най-вече заради религията. Според мен това е главната причина", отговори Сара.

Цоня СЪБЧЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (352):
11.06.2024 Защо поколението Z подкрепя Палестина в конфликта в Газа
10.06.2024 САЩ обмислят едностранно споразумение с ХАМАС за освобождаването на петима американски заложници
08.06.2024 Израел спаси четирима заложници, отвлечени от ХАМАС от музикалния фестивал "Супернова"
07.06.2024 ООН добавя Израел към "списъка на срама" за предполагаеми нарушения на правата на децата по време на война
03.06.2024 Милен Керемедчиев: "Хамас" са големият победител на идеологическия фронт
02.06.2024 Малдивите забраниха влизането в страната на граждани с израелски паспорти
Още новини от Национални новини:
Новият политик, Николай Марков: Левски е произведен национален ге...
Станишев: Оставката беше неизбежна – с Нинова загубихме над 800 0...
"Булгаргаз" обявява нови търгове по Споразумението с "Боташ"
Пътнически влак дерайлира край Копривщица 
Земетресение разтресе тази част на България
Десет нови работни места в по-малък град водят до увеличение в ме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).