Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Димитров: Немците отделят средства за обучение на българския политически елит, а България не прави нищо за това
Автор: Йоланда Пелова 18:21 / 09.08.2023Коментари (0)671
© Фокус
Александър Димитров, доктор по политически науки, специалист по предизборни кампании. Занимава се от дълго време със следенето на политическите процеси и създател на първия по рода си "Мастърклас за политици", в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Как изглеждат политическите процеси в България?

Процесите в България са трудни, такива, каквито никога до момента не са били. Намираме се в много странна политическа ситуация, хаос. А в хаоса това, което по принцип е ненормално е нормално, а нормалното се оказва ненормално. Тоест, това означава, че ние буквално във всеки момент можем да очакваме всичко, тази непредвидимост създава много сериозни проблеми и пред политиците, и пред избирателите, изнервя гражданите, и ни кара да се чувстваме несигурни в бъдещето.

Политиката, според вас, дава възможност сам да подбираш картите. Изборите били като “игра на карти", това как да го възприемат нашите слушатели и как да го разберем ние, защо е така, защо е игра на карти?

Цитирате част от моя мастърклас.

Точно так, да.

Да, за слушателите, може би да кажем, че аз преди време пуснах първият "Мастърклас за политици" в България. И това беше част от представянето му. Защо с игра на карти, ами повечето хора си мислят, включително и тези, които се кандидатират за политици, че идва предизборната кампания, ти събираш едни подписи и се явяваш на избори. От там се явяваш три пъти по телевизията, казваш едни, според теб умни неща и чакаш да видиш какъв е резултата. Истината е далеч от това, истината е, че 95% от резултата на изборите, зависят още в предварителната фаза, когато е въпросното раздаване на картите.

Така наречената “предизборна кампания" или?

Не, подготовката за предизборната кампания, дори преди кампанията, т.е. този период вече е отминал. Тези, които тепърва правят сметки за изборите, те вече са загубили, това се опитвам да кажа. И за да бъда по-ясен, ще кажа, когато си в извънизборна ситуация, ти имаш възможността наистина да си подбереш картите, да си подбереш партньорите, особено при местни избори, с кой ще си партньор, с кой ще си опонент, трябва да можеш да смяташ добре, защото на местни избори ти печелиш само, ако събереш 50% плюс един глас отгоре. Българските политици сякаш не си дават сметка за това. А тези избори ще бъдат много различни от останалите. Защо? Защото нямаме класическото разделение на две големи партии или на една голяма партия, както беше при доминацията на ГЕРБ. Вече дори ГЕРБ, най-голямата политическа сила в България, вече тежи от порядъка на 25%, т.е. дори кандидатите на ГЕРБ трябва да помислят на местно ниво, как да съберат още толкова, колкото тежи самият ГЕРБ.

Сложна задача имат.

Сложна задача, тя не е нерешима, но за съжаление, това, което виждам в българските политици е, че не си дават сметка, че тази задача въобще съществува.

Не си дават сметка, че съществува?

В голямата си част, да.

Защо, действията ли им го показват, или?

Да, действията, резултатът от действията ще се види съвсем скоро. Още когато се види форматът, в който се явяват отделните формации, ще си проличи кой си е написал домашното, както се казва, И кой е изпуснал питомното и е тръгнал да гони дивото.

И какъв е резултатът от всичко това, какво получаваме днес, от настоящите управляващи? Ако те не си дават сметка за това, което се случва?

Днес настоящите управляващи са съсредоточени да гледат нещата на национално ниво и то да ги гледат ден за ден. Те въобще не гледат към местните избори, които между другото, има реална възможност да се окажат много по-важно отколкото петте парламентарни вота, които минахме, в рамките на последните две години. Днес политическата среда е много различна. Голяма част от политиците не си дават сметка, че вече разделението не е по оста ляво-дясно. ГЕРБ не е алтернатива на "Промяната" и "Промяната" не може да бъде алтернатива на ГЕРБ, защото и двете формации са прекалено малки, за да могат самостоятелно да направят управленска алтернатива. Тоест, двете заедно правят алтернатива на президентското управление. Или, ако говорим какъв е изборът пред България днес, то то е или управление на  ГЕРБ - “Промяната" и ДПС отзад от една страна или служебен кабинет от другата страна, това е изборът днес.

Тук при мен в студиото е Александър Димитров, доктор по политически науки, специалист по предизборни кампании, човек, който е създал и първия по рода си мастърклас за политици победители или политици?

Интересувам се само от политиците, които имат шанс да спечелят и имат най-вече желание да спечелят.

А търсят ли ви хора за това?

Търсят ме специални хора. Моят продукт не е за всеки, той е само за тези, които имат реално желание и реални шансове, той е така конструиран, че да помогне на тях, на хората, които осъзнават, че имат определен дефицит и се опитват да го запълнят, да станат по-добра версия на самите себе си. Така че да, имам курсове, работя с няколко човека, включително и с една партия, която мога да обучавам групово. Доволен съм, не се оплаквам. Този курс го направих, защото най-големият проблем на България, в моите очи, е това, че ние не обучаваме политическия си елит. Представете си, ако искате да станете доктор, лекар, вие учите 7 години, следва специализация още поне 3 години и след това практика докато изградите един истински специалист. За да станеш политик в България, не се изисква никакво образование. И докато един лекар може да убие 1, 10 или 20 човека с грешките си, един политик необучен, с грешките си, може да затрие половината държава. И това е много жалко. И аз се опитвам, според собствените си възможности, да направя крачка към един по-добър политически елит. Надявам се, след време да имаме фондации, които да финансират обучението на кадрите. За съжаление, партиите, една от основните им задачи е рекрутирането на кадри, а те не се справят с това. Партиите никнат като гъби, на шестия месец ги няма.

Абсолютно, все нови и нови партии, но има ли смисъл от това?

Постоянно влизат нови хора и аз винаги съм се учудвал на избирателите, че даже и на политиците, които гордо застават и казват: "Ето, при нас само нови и хора". Ами вие, бихте ли хванали нови, необучени хора, да ви направят мозъчна операция, ако се нуждаете от нея или да ви пипат по очите, по зъбите, ако касае собственото ви здраве.

Задавате риторичен въпрос, разбира се, че не.

Да, в която и да е сфера, каквото и да тръгнете да правите, ремонт на дома си, искате да видите майсторът какво е правил, има ли опит, добър ли е. А в политиката, която касае живота и съдбата на всички, се оказва, че могат да идват случайни хора, да заемат високи позиции, без да знаят кое нещо в държавата как работи, какво работи. И резултата е на лице.

Но всички тези политици са специалисти по нещо, завършили са нещо, имат някакво образование, въпреки, че не конкретно за политици, каквото няма в България, нали така? Но има необходимост от такова у нас.

Да, така е, и това е грешка. Определено има голяма  необходимост от такова, знаете на Запад има такива фондации, Уестминстърската фондация във Великобритания. В България, между другото, работят доста немски фондации.  Немците са стигнали до там, че да отделят средства за обучение на българския политически елит, а България не отделя нищо за това. И това е най-малкото притеснително, според мен.

И тъй като вие обучаваш политици, кои са най-важните неща, които им казваш, които ги съветваш?

Много е трудно да извадиш есенцията в три изречения. Аз с доста мъка успях да сведа моя 20-годишен опит до 10 часа, разделени в пет модула по 2 часа, и те не са достатъчни, повярвайте ми. Истината е, че българските политици имат много какво да учат, но всеки си има различен проблем, различен дефицит. Най-трудно обаче напоследък се оказва, че те са политически неграмотни в голямата си част. Те не разбират политиката, не разбират философията на играта, и това е много страшно. Те не разбират когато преговарят един с друг, те не могат да произведат дори качествени преговори.

С поглед към местните избори, какви кандидати виждаме налице, какво ви прави впечатление?

За София или като цяло?

Като цяло, нека първо като цяло, а после ще конкретизираме и за София кандидатите, в т.ч. г-н  Вили Лилков, Васил Терзиев - тези, които са известни до този момент.

Наблюдението ми е, че по страната още не е ясно какво точно ще се случва. Има остър дефицит на личности, както на национално, така и на местно ниво. Големи областни градове, буквално не могат да извадят алтернатива на настоящия градоначалник, което е симптом за криза, криза в доверието. Това, между другото се потвърждава и от социологическите проучвания. На тези избори очаквам, че големите формации ще бъдат изненадани неприятно, защото като че ли се задава силен наказателен вот. И този наказателен вот, най-вероятно ще се излее в независимите кандидати, те ще са големите бенефициенти от него и малките местни коалиции при листите.

А ако погледнем към столицата и кандидатите, които знаем?

Към столицата виждам няколко неща. Първо, имаше огромни очаквания за безапелационна, твърда победа на Васил Терзиев. Аз също мислех, че това няма никакъв проблем да се случи. Въпросът е, че се оказа, че в щаба на г-н Терзиев се усеща остро липсата на добър политически стратег. Може би там имат достатъчно на брой пиари, които си вършат съвестно работата, но проблемът там не е пиарски, а стратегически. Да изкараш кандидат в края на юни, да обявиш най-силния кандидат. В политиката има правило, най-силният кандидат винаги излиза последен на терена. Тук, направиха точно обратното, извадиха го и го сложиха на отстрел. Два месеца по жегиге, когато медиите са слаби, няма с кого да си говориш, нямаш опоненти, по теб стрелят от всички страни. И те критикуват за щяло и нещяло. Аз мисля, че правилната  стратегия беше кандидатът на “Спаси София" ПП-ДБ да бъде вдигнат в началото на септември, на голямо хубаво събитие, подобно на това, което направиха и с летящ старт да влезе в предизборната надпревара.

А защо според Вас г-н Васил Терзиев е силен кандидат? Как го описваш и характеризираш като такъв? 

Той беше силен кандидат, и е силен кандидат, не защото той е много силен кандидат, а защото е подкрепян от най-силните формации. Формациите, които подкрепят Васил Терзиев имат два пъти по-висок изборен резултат от ГЕРБ, втората партия в София, затова.

Г-н Вили Лилков, неговата кандидатура, какво можем да кажем?

Г-н Вили Лилков и неговата кандидатура станаха възможни, само заради ранното излизане на Васил Терзиев на предизборнния терен. Представете си, ако в момента Васил Терзиев не беше кандидат, кандидатурата на Вили Лилков въобще нямаше да се обсъжда, тя би била изстрел в празното и би потънала. Тоест, това, пак казвам, е грешка на отсрещния щаб.

Можем ли обаче, да направим сега извода, че Бойко Борисов действа най-стратегически, защото все още не знаем какво ще се случи и какъв кандидат ще издигне ГЕРБ?

Към този момент изглежда така, но, винаги има едно но. Може да се окаже, че ГЕРБ все още нямат силен кандидат, но към днешна дата изглежда, че Борисов играе най-добре картите си. Все пак, той е изключително опитен политик и има нюх за тези неща.

Какво може да преобърнат и променят предстоящите местни избори?

За финал, местните избори могат да направят две неща, или да затвърдят управляващата коалиция, защото реално това е коалиция и ще става все по-ясно, че е коалиция. А ако резултатът от тях е прекалено изненадващ, може да се окаже, че ще предизвикат нови парламентарни избори. Както казах в началото на интервюто, хаосът в който живеем означава, че всичко е възможно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
ЕВРО 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: