Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Йорданов: СДС постави България на правилния коловоз на времето и на историята
Автор: Екип Varna24.bg 12:33 / 05.12.2022Коментари (0)744
©
СДС постави с много труд и всеотдайност България на правилния коловоз на времето и на историята. Това каза евродепутатът Александър Йорданов на кръгла маса на тема: "Каузите на СДС като част от европейската десница - ЕНП. От НАТО и ЕС – към Еврозоната и Шенген" в София.

"Историята на СДС е всъщност история на успеха на България. СДС е името на този успех на България, има ли СДС - България успява. Това е добре да се запомни, както от приятелите ни, така и от неприятелите ни“, допълни Йорданов. 

Председателят на СДС Румен Христов припомни, че на 7 декември СДС навършва 33 години. Поводът за събирането днес до известна степен е този празник, но искаме да обсъдим каузите, които преследваше СДС – кои от тях изпълнихме и кои не. С общите усилия на цялата политическа класа ние успяхме да станем член на НАТО и ЕС, но сега имаме други две предизвикателства - еврозоната и Шенген, посочи Христов. 

На 7 декември 1989 г. ,все още в условията на тоталитарен комунистически режим, няколко нелегални граждански организации и възстановени, нелегално все още, партии се обединиха в СДС, каза Йорданов. По думите му така те са изпълнили мечтата на много български граждани за създаване на обединена опозиция срещу управляващата БКП - мечта и воля за демократична промяна чрез смяна на системата. Според евродепутата тази смяна не е можела да се случи без отстраняването на БКП от власт, което е било първата и голяма кауза на СДС. От нея се родиха и нашите мечти за членство в Северноатлантическия алианс и ЕС, обясни Йорданов.

За първото членство през 1989 г. никой и дума не издумваше, посочи Йорданов. Той уточни, че през лятото на 1990 г. депутатите в Седмото Велико Народно събрание са попълнили парламентарна анкета, която днес според него е единственият достоверен документ за това какви надежди и представи са имали те в началото на прехода. От 400 народни представители, само двама – Соломон Паси и моя милост, са заявили, че членството в НАТО е гаранция за националната ни сигурност, уточни Йорданов.

Той припомни, че седем години по-късно, когато президент е бил Петър Стоянов, в главната квартира на НАТО в Брюксел той е изразил категорична позиция за пълноправно членство в Северноатлантическия алианс. Самото членство се случи през 2004 г., заяви Йорданов и допълни, че втората им мечта – за членство в ЕС, се е случила три години след приемането ни в НАТО.

И сега 30 години по-късно отново сме пред своите каузи – членство е еврозоната и в Шенген, заяви Йорданов. Днес СДС е политическата сила, която е част от дясната евроатлантическа политика у нас и се опитва да решава, а не да създава проблеми на България, заяви евродепутатът. По думите му през изминалите 33 години СДС е преминал през много препятствия, през различни организационни етапи и вътрешни проблеми, но те не променят истината, че историческата промяна в България бе възможна благодарение на СДС. Затова и днес нашият съюз съчетава великолепно демократичната си политическа традиция, управленския опит, който натрупахме, и европейското си политическо присъствие, допълни Йорданов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (398) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: