Александър Николов: Правителството е готово да активира мерки при нарушаване или прекъсване на доставките на газ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:41 / 01.03.2022
1048
"България е силно загрижена от случващото се в Украйна. Грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна е напълно неприемливо и крайно осъдително. Руската агресия създава допълнителни рискове пред енергийната сигурност в Европа на фона на високите цени на енергоносителите .“ Това заяви българският министър на енергетиката Александър Николов, който участва в извънредното заседание на Съвет "Транспорт, телекомуникации и енергетика“ на ЕС във формат "Енергетика“, съобщиха от ведомството. 

Заседанието се свиква по искане на няколко държави членки, сред които и България, и има за цел да обсъди и набележи мерки срещу възможните негативни последици от руската военна агресия срещу Украйна в енергийната сфера.

Александър Николов подчерта нормалното функциониране на българската енергийна система към момента, но и готовността на правителството незабавно да активира и приложи адекватни мерки при нарушаване или пълно прекъсване на доставките на газ. 

Министърът се спря на необходимостта от предприемането на незабавни, решителни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, вкл. чрез мобилизиране на финансов ресурс на европейско ниво в подкрепа на националните бюджети. 

Беше откроено тясното сътрудничество с Гърция за ускоряване на енергийната свързаност в региона като част от процеса на диверсификация на енергийните източници, включително и реверсивната връзка със Сърбия. "Важно е да се продължи с рационалното изпълнение на приоритетите на Европейската зелена сделка, но правото на държавите сами да определят най-подходящите за тях енергийни решения, включително ядрена енергетика, следва да бъде зачитано изцяло“, подчерта също министър Николов и завърши с подкрепата на България за ускореното интегриране на украинската електроенергийна система към европейската електроенергийна система.

Енергийните министри на ЕС обсъдиха и възможностите за по-голям внос на втечнен природен газ.

По време на заседанието ЕК представи пред Съвета своя анализ на текущата ситуация със сигурността на доставките на нефт и газ, както и с цените на енергията.

Еврокомисарят Кадри Симсон запозна министрите с прогнози и симулации на различни хипотетични сценарии на смущения, допълнителни възможни мерки за облекчаване социално-икономическите последици от кризата в цените на енергията и укрепване устойчивостта и независимостта на европейската енергийна система и подготовката за следващия зимен период.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).