Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Николов: Правителството е готово да активира мерки при нарушаване или прекъсване на доставките на газ
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 01.03.2022Коментари (0)1029
© БТА
"България е силно загрижена от случващото се в Украйна. Грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна е напълно неприемливо и крайно осъдително. Руската агресия създава допълнителни рискове пред енергийната сигурност в Европа на фона на високите цени на енергоносителите .“ Това заяви българският министър на енергетиката Александър Николов, който участва в извънредното заседание на Съвет "Транспорт, телекомуникации и енергетика“ на ЕС във формат "Енергетика“, съобщиха от ведомството. 

Заседанието се свиква по искане на няколко държави членки, сред които и България, и има за цел да обсъди и набележи мерки срещу възможните негативни последици от руската военна агресия срещу Украйна в енергийната сфера.

Александър Николов подчерта нормалното функциониране на българската енергийна система към момента, но и готовността на правителството незабавно да активира и приложи адекватни мерки при нарушаване или пълно прекъсване на доставките на газ. 

Министърът се спря на необходимостта от предприемането на незабавни, решителни и координирани действия в ЕС, с внимание върху мерките за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на енергията за гражданите и бизнеса, вкл. чрез мобилизиране на финансов ресурс на европейско ниво в подкрепа на националните бюджети. 

Беше откроено тясното сътрудничество с Гърция за ускоряване на енергийната свързаност в региона като част от процеса на диверсификация на енергийните източници, включително и реверсивната връзка със Сърбия. "Важно е да се продължи с рационалното изпълнение на приоритетите на Европейската зелена сделка, но правото на държавите сами да определят най-подходящите за тях енергийни решения, включително ядрена енергетика, следва да бъде зачитано изцяло“, подчерта също министър Николов и завърши с подкрепата на България за ускореното интегриране на украинската електроенергийна система към европейската електроенергийна система.

Енергийните министри на ЕС обсъдиха и възможностите за по-голям внос на втечнен природен газ.

По време на заседанието ЕК представи пред Съвета своя анализ на текущата ситуация със сигурността на доставките на нефт и газ, както и с цените на енергията.

Еврокомисарят Кадри Симсон запозна министрите с прогнози и симулации на различни хипотетични сценарии на смущения, допълнителни възможни мерки за облекчаване социално-икономическите последици от кризата в цените на енергията и укрепване устойчивостта и независимостта на европейската енергийна система и подготовката за следващия зимен период.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: