Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Анализът на Въоръжените сили: Липсват кадри, нужни са аварийни мерки, а средствата за отбрана недостигат
Автор: Самуил Иванов 18:18 / 20.02.2024Коментари (0)1397
© МО
Годишната конференция на началника на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов започна днес. Тя се провежда в продължение на три дни, а на нея участват върховният главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската армия, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз и много други.

В рамките на първия ден, в който участват и президентът Радев, и военният министър Тодор Тагарев, бе представен "Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година“.

След запознаването си с данните за състоянието на армията ни, президентът обяви, че са необходими аварийни мерки за преодоляването на наличните проблеми.

Той констатира недостига на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав като топ приоритети пред Въоръжените сили.

"Мога да кажа, че усилията на цивилното и военното ръководство на Министрството на отбраната да гарантира минимум от отбранителни способности в тази сложна обстановка, не стигат“, заяви Радев.

Президентът бе категоричен, че въпросите по сигурността трябва да бъдат водещи приоритети.

"Чрез сигурността ние достигаме всички останали цели – икономическо развитие и растеж и социална сигурност“, категоричен бе той.

Как можем обаче да дефинираме понятието "сигурност“? Според държавния глава това означава да "имаме способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с личен състав българска армия“.

Президентът посочи като най-голям проблем на българската армия отходът на хората. Той отбеляза, че тази тенденция е особено притеснителна в офицерския състав. Върховният главнокомандващ заговори за необходимостта от аварийни мерки.

"Вече говоря за необходимост не от екстремни, за необходимост от аварийни мерки за привличане на кадърни млади хора, с качества, за тяхната висока професионална подготовка, мотивация и задържане във въоръжените сили“, категоричен бе той.

Според Радев за постигането на тези цели трябва да се направят законови промени, да се провежда адекватна социална политика, която да таргетира хората. По думите му трябва да има много по-добри условия за труд, по-високи заплащания за работещите в сектора, жилищна политика и др. Подобни механизми, с които Българската армия да се превърне в привлекателно място за професионално развитие сред младите.

"Воля и амбиция има“, увери президентът в отговор на журналистически въпрос дали има готовност за спешни промени.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че докладът от Стратегическия анализ не е особено оптимистичен. Той също изрази позицията, че има редица проблеми пред Българската армия и посочи като най-голям този с кадрите.

"За мен в перспектива най-сложният проблем е некомплекта на личния състав“.  

Според министъра увеличаването на разходите за отбрана не може да компенсира технологичното време, което е необходимо за модернизация на армията.

По негово предложение Министерският съвет ще разгледа утре предложение за удължаване на Стратегическия преглед на Българската армия. Първоначално се предвиждаше той да бъде готов до началото на 2024-та година. Преди няколко седмици обаче военният министър обяви, че поради сложността на процедурата реалистично е анализът да приключи в началото на лятото.

Според началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов България вече изостава във военно отношение от съседите си в региона. Той бе категоричен, че "глобалното противоборство няма да спре, в близките десетилетия ще се харчи за отбрана“.

"Ние в регионален план изоставаме и затова инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото“, заяви той.

По думите му в аварийния план, който държавата трябва да изготви, трябва да се включат действия за осъвременяването на армията ни, така че тя да се превърне в привлекателно място за младите хора.

Според Ефтимов бюджетът за отбрана трябва да достигне до 2,5% за няколко години. Той смята, че това ще позволи наваксването спрямо съседните на България държави.

За привличането на повече млади кадри адмирал Ефтимов смята, че трябва да се провежда добра социална политика, така че военната професия да бъде конкурентоспособна на всички останали.  

"Ние сме на фланга – трябва да инвестираме в наши способности, но трябва и да създаваме условия (бел. от ред. – армия, военна и пътна инфраструктура)“, коментира адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната смята, че въпросът с наборната служба трябва да дойде след възстановяването на способностите на Българската армия на 100%. По думите му усилията за попълване на дупките във въоръжените сили трябва да са фокусирани върху резерва.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
Бюджет 2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: