Андрей Ковачев: Избраният вариант на АМ "Струма" в Кресненското дефиле ще бъде път-убиец

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:23 / 11.05.2023
978
Избраният 2017 г. вариант на АМ "Струма“ в Кресненското дефиле ще бъде път-убиец. Това е трансевропейска магистрала със скоростен трафик, който обаче ще бъде набит в пътни условия, които са невъзможни, върху пътни платна, които са първокласен път. Това каза природозащитникът Андрей Ковачев в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. 

На места платната отговарят на изискванията за второкласен път, а това означава скорост 60 км/час, отбеляза той. На 12 точки в пътното платно се включват местни пътища. "Това е абсурдно и това не се прави никъде в Европа. Ще се разширява платното през Кресненския пролом и накрая ние няма да имаме магистрала, а ще имаме път, който убива хора, но ще платим десеторно цената на свлачището при Железница. Накрая ще ни излезе златно“, посочи той.  

По думите му МРРБ, МОСВ и АПИ правят постъпки за спешно започване на строителство на магистралата. Това е поводът за готвения днес протест пред МРРБ и пред Народното събрание. "ОВОС-ът от 2017 г. изтече октомври 2022 г. Те просто откровено лъжат обществеността. Те много добре знаят, че още 2019 г. Европейската комисия им каза: "ОВОС-ът от 2017 г. нарушава в 7 места директивите на Европейския съюз, заради което се нуждаете от изцяло нов ОВОС и нова оценка на алтернативите“. Миналата година дойде писмо от ЕК до министъра на регионалното развитие, в което им казаха: "Ние още очакваме от вас нов ОВОС с оценка на всички смислени алтернативи. Ако не го направите, ще започнат наказателни процедури“, обясни Андрей Ковачев.  

Целта на служебния кабинет според него е на всяка цена да започне изпълнение на проекта сега. "Предлагат нещо, което е недобре проектирано, за да бъде по-евтино сега, за да могат да отклонят средства. Ако те спасят този ОВОС, ще нарушат европейските изисквания, ще загубим европейските пари. Това е рекет от абсолютно аморален характер, защото става дума за хора“, заяви Андрей Ковачев.  

Затова природозащитниците ще сезират всички европейски институции. "България ще стане известна с този случай, ако те не спрат сега това нещо. Ние ще посочим виновните, защото това са реални престъпления, а виновни са длъжностните лица, които са го започнали, до върха“, категоричен бе природозащитникът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).