Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Андрей Райчев: ПП-ДБ ще платят сметката за кабинета с ротационен премиер
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 23.05.2023Коментари (0)729
© bTV
Според социолога и политически анализатор Андрей Райчев по-същественият въпрос е защо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се съгласява на това нещо и защо "Продължаваме промяната-Демократична България" го искат. Борисов излезе от изолацията, защото този, който го арестува, сега му казва ела да направим правителство. На ПП целта била властта – погрешна цел, защото нямат условия за нея, изтъкна Райчев в ефира на bTV.

Според него след деветия месец може и да няма ротация, а Борисов да поиска нови предсрочни парламентарни избори. Главната последица е, че ПП ще бъде подложена на чудовищно вътрешно напрежение и ще се получи една тяга от ДБ, която ще взима от ПП, а "Възраждане“ също ще спечелят. ПП-ДБ ще плати сметката за кабинета с ротационен премиер, анализира Андрей Райчев.

ПП-ДБ получават власт на хартия, което е унищожително за тях. Това се казва преяждане с власт – когато получиш прекалено много власт, започва да те боли коремът и повръщаш, изтъкна Андрей Райчев.

Според него, за да стане съюз с ПП Борисов направи реални преговори с другите партии, за да покаже, че и с другите можело. "Никакъв план Б нямаше, а всичко се правеше, за да стане план А“, коментира Андрей Райчев.

За Райчев това е политическа победа на Борисов, но е загубил политически съюзник като Иван Гешев, плати отношенията си с ДПС и БСП. Борисов почти всичко хвърли, за да спечели това нещо. Местните избори са голямо изпитание за Борисов, при положение, че доминира навсякъде. Предстои да видим кой ще го победи на местните избори, каза още Андрей Райчев.

Според преподавателя по Конституционно право проф. Пламен Киров правителство на ротация - такова нещо не може да стане. Може да има ротиращи се правителства, но не и ротиращи се министър-председатели. Оставката на министър-председателя влече оставката на цялото правителство, като ще се мине отново процедурата за формиране на ново правителство с нов министър-председател и тогава парламентът с първия мандат на ГЕРБ-СДС ще трябва да формира ново правителство, обясни той.

Политическите пренасяния в други условия са опасни. Принципите на ротация може да се превърне в основен конституционен принцип – да ротираме президент, главен прокурор. Не можем да гледаме отнякъде примери и да ги прилагаме у нас, разкритикува проф. Пламен Киров.

Според него в правителството на ПП-ДБ с втория мандат ще има само една символна фигура от ГЕРБ-СДС – Мария Габриел. Това ще е едно правителство на Продължаваме промяната и какво остава за ГЕРБ? ГЕРБ ще гласуват и ще успеят да формират правителство, очакват проф. Пламен Киров.



Още по темата: общо новини по темата: 936
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: