Ангарски: Ако депозитите в КТБ се платят, другите банки остават без гаранции

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:04 / 02.11.2014
2173
Финансистът Красимир Ангарски изрази опасенията си пред БНР, че ако депозитите в КТБ се платят, другите банки остават без гаранции. На заседанието на Народното събрание не се разбра какво ще струва на държавата фалитът на КТБ, а само, че по международните оценки има "дупка" от 4,2 милиарда, което оформи мнението, че спасяването й невъзможно.

Той добави още, че на заседанието в парламента е прието общо становище, че Фондът за гарантиране на влоговете трябва незабавно да изплати гарантираните влогове. Но се разбра и това, че там няма достатъчно пари.

"Има 2,2 милиарда, а трябва да се търсят още 1,6 милиарда. При положение, че тези гарантирани депозити бъдат изплатени, Фондът ще бъде изпразнен и оттук натам трябва да е ясно, че гарантираните депозити в останалите банки няма да бъдат гарантирани. Това е огромен риск", коментира финансистът.

Според него, ако държавата трябва да възстанови средства във Фонда, за да се гарантират влоговете в други банки, това също би оскъпило фалита на КТБ.

"Не стана ясно и какво ще стане с големите фирми, които имат сметки в КТБ, като например "Топлофикация", каза още Красимир Ангарски. 

По думите му трябва да се търсят варианти за фалит, но при различни условия.

Експертът припомни, че служебният финансов министър е поискал спешно свикване на закрито заседание на Комисията по бюджет и финанси в XLIII Народно събрание, която да се запознае със ситуацията.

"Аз не зная защо се иска скрито заседание, след като казахме, че всичко ще бъде осветено. Нека хората и тези, които казват, че не трябва се дава един лев от бюджета, да разберат какво ще струват на държавата евентуални последващи фалити и разклащане на цялата банкова система. 

Ако при ликвидацията се допусне синдици с години да разпродават активите на банката, това може да доведе до протакане, забравяне и съответно замиване на следите. Необходими са програми за всяко от възможните решения за фалит. Сега трябва да се действа много бързо, защото колкото повече се бави процесът, толкова повече нараства общественото недоверие към финансовата ни система", подчерта финансистът.


Виж коментарите (0)

Още по темата (211):
30.01.2024 Окончателно: Цветан Василев с европейска заповед за арест
22.01.2024 Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в Софийска градска прокуратура
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
20.04.2023 Цветан Василев е обявен отново за издирване с Червена бюлетина на Интерпол
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).