Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ангел Апостолов, Атлантически клуб България: Закъсняхме с купуването на F-16, можехме да изиграем по-добре картите си
Автор: Екип Varna24.bg 20:15 / 04.11.2022Коментари (0)856
© Фокус
Ангел Апостолов, експерт по международна сигурност от Атлантически клуб България коментира за предаването "Това е България" по Радио "Фокус"   темата за закупуването на нови 8 самолета F-16 Block 70 , както и темата какво можем да дадем на Украйна след  решението на НС да  ѝ предоставим военна помощ.

"Съседните ни натовски страни имат на свое въоръжение F-16 и оперативната ни съвместимост вече може да бъде много по-гарантирана, отколкото както до сега - с нашите стари съветски изтребители", каза Апостолов.

"Ние твърдо много се забавихме с това решение за закупуването на F-16 и по начало изтървахме и проекта за F-35, където дори Турция успя да се присъедини. Ние можехме още тогава да се присъединим по-скоро като страна партньор и можехме да договорим много по-добри условия за закупуване на самолетите, а не просто като чист купувач. Можехме да изиграем по-добре картите си", допълни той.

По отношение на процедурата, по която можем да скъсаме със старата съветска техника и да превъоръжим армията си със съвременно оръжие, съвместимо по всички натовски стандарти, Апостолов каза:

 "В рамките на този месец предстоят разговори в Квартирата на НАТО. За съжаление тези разговори ще ги води представител на служебен кабинет, а не на редовен, но там може да се установи кои от западните партньори кои системи и какво точно може да ни бъде предоставено, за да можем ние да предоставим съответната техника (на Украйна)".

Експертът  по международна сигурност припомни бомбардировките над Косово, когато нашата противовъздушна отбрана възприемаше натовските самолети за врагове, т.е. трябваше да бъде изключена.

"Тогава НАТО поемаше в крайна сметка защитата на българско небе, което беше парадокс и се случваше за първи път в историята на Алианса. Така че не бива панически да считаме, че ако се наложи трябва да се реагира спешно и  да се предостави някаква техника. Трябва да се договори ясно какво можем да получим в замяна на предоставеното оръжие и в какъв срок, за да може адекватно да бъде взето решение", каза Апостолов и допълни: " И тук се загуби много време.  Сега вече войната е в своя осми месец и тук има определена вина и предишното правителство, защото ако тези разговори бяха водени навреме, както направиха Гърция и Словакия и вече дори да имаме чуждестранната техника на наша територия."

Апостолов уточни че Словакия има забавяне на компенсациите, но там никой не се притеснява. Гърция също не се оплаква от закъснението на някои компенсации. Освен често цитирания чл.5 от Северноатлантическия договор, има и чл. 4  - когато една страна членка се почувства застрашена, тя търси консултации с другите страни членки на НАТО как да компенсира.

"Затова сме Алианс, защото в крайна сметка, ако трябва, може да се разположат дивизиони на НАТО при необходимост", каза Апостолов.

"Техниката, която я кътаме, така или иначе се амортизира и с течение на времето тя така или иначе трябва да се смени. Затова е по-добре тази техника да се предостави сега и да получим нова, вместо да стои стара, да си отлежава в складовете и в крайна сметка пак да трябва да я сменим", добави специалистът по международна сигурност. 

Относно коментираната тема за гаранциите и на сроковете на доставка на евентуалното ново въоръжение, Апостолов каза:

"Няма как да налагаме изисквания веднага да се предостави. това, което може да се направи е примерно да има временно разполагане на чуждестранни натовски сили, докато се получи редовната техника. Трябва да имаме предвид, че и ситуацията е такава - в момента се води война, в момента трябва да се вземе решение.Ако ние дадем това оръжие след 5 години, то вече войната ще е свършила".

"НАТО няма да изостави свой член и ако има една граница, която Путин още не е пресякъл, това е въоръжено нападение срещу натовска страна", добави Апостолов 

Ева БРАНИМИРОВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: