Ангелкова: 3 млн. и 100 хил. туристи са били у нас за първото полугодие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
11:07 / 16.08.2016
1019
Ръст от 15% или 3 млн. и 100 хил. туристи за първото полугодие у нас, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова пред Bulgaria on Air. 

По думите й това е най-добрият резултат от 1990 г. и демократичните промени насам. 

"Надявам се с тези темпове да вървим и до края на годината, за да можем да отчетем и най-успешната година в българския туризъм", коментира тя. Събитията, които се случват в международен план са доста неприятни и в сектора предполагат различно пренасочване, отбеляза министърът на туризма. По думите й предвид последните събития в Турция, най-вероятно ще има отлив на български туристи към Турция. За юни има повишение на туристи с 28%, което е рекордно спрямо същия месец на предходните години, отчете още министър Ангелкова. 

Приходите от нощувки за юни също отбелязват осезаем ръст - 163 млн. лева, което е над 20% ръст, добави тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. "Към момента има най-голям ръст от германски туристи като за първото полугодие, той е около 40%, а само за юни е 65%. В абсолютна стойност са на първо място. От Полша - имаме ръст от 100% за първото полугодие, а за юни - 177%. Румъния продължава да бъде един от най-устойчивите ни пазари и ръстът за тях за юни беше 44%. 

Върнахме си руските туристи. Великобритания също е в топ 10 и има ръст на британски туристи", посочи министърът на туризма. Фокусът на ресорното ведомство ще падне върху културно-историческия туризъм, балнео- и спа туризма, екотуризма, вино и гурме. Целта е България да стане целогодишна дестинация, тъй като в момента 70% от приходите са от летен туризъм, отбеляза Ангелкова. 

Тя отбеляза, че на горещия телефон постъпват сигнали най-вече за чистота на плажовете и че свободната зона не отговаря по размери на платената. Около 300 сигнала сме получили, но не всички са и пряко в компетенциите на Министерството, отбеляза Ангелкова и даде пример със сигналите за липса на касов бон.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Плевенчани останаха на тъмно след бедствието
Половин България е пазарувала онлайн в последните 6 месеца
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).