Ангелов: България може да ваксинира между 50 до 100 хил. души на ден

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:06 / 25.01.2021
1580
"Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 хил. до 100 хил. души. За целта като изпълнители са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната". Това увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след откриването на отделение по хемодиализа в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора.

Здравният министър беше категоричен, че предвидените за страната ни количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани. "Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани“, коментира още Ангелов.

По-рано през деня здравният министър присъства на официалното откриване на отделението по хемодиализа в болница "Киркович“. Това стана възможно, след като миналата година министерството отпусна 580 хил. лв. – капиталови разходи, необходими на лечебното заведение за ремонта и преустройството. Отделението вече разполага с 12 новооткрити поста, от които ще могат да се възползват 32-ма души, провеждащи диализното си лечение в университетската болница. Министерството на здравеопазването осигури средства на болницата за закупуването на 8 диализни апарата.

В отговор на журналистически въпрос относно възобновяването работата на заведенията министър Ангелов посочи, че при предстоящите разговори с бранша ще разчита на диалог и разбиране. "В началото на февруари ще възобновим учебния процес в системата на средното образование, което касае близо 200 000 ученици, или 37,5% от учащите в класовете от 5-и до 12-и. Успоредно с това ще бъдат преосмислени и част от мерките в секторите спорт и култура. Ще наблюдаваме какъв ще бъде резултатът спрямо нивата на заболяемост и смъртност и едва тогава ще се обсъжда смекчаване на противоепидемичните мерки в други сектори", стана ясно още от думите на Ангелов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).