Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Антикорупционната комисия спъна извънредното заседание на парламента
Автор: Самуил Иванов 14:33 / 19.09.2023Коментари (0)672
©
Народното събрание не успя да приеме законопроекта за противодействие на корупцията, предаде репортер на "Фокус"

Депутатите от управляващото мнозинство не успяха да се разберат за структурата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

Припомняме, че парламентът вече прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за реформа на антикорупционната комисия. По време на второ четене в Правна комисия обаче текстовете бяха изцяло променени. Така антикорупционната комисия ще се състои от трима членове, а не от седем, както първоначално се предвиждаше. Те ще бъдат избирани от народнотопредставителство с мандат от шест години. Всеки от членовете ще председателства комисията за период от 2 години. 

Всеки един от членовете на КПКОНПИ трябва да бъде юрист, да има има минимум петгодишен стаж (бел. от ред. - в предишния вариант членовете трябваше да имат най-малко 10 години стаж).

По време на дебатите днес обаче Стою Стоев внесе нови предложения за поправки на текстовете, заявявайки, че част от тях вече са били отхвърлени по време на комисия. 

Най-спорното от тях бе във връзка със създаването на специален борд, който да изслушва кандидатите за членове на КПКОНПИ. 

Стою Стоев предложи думите "и най-малко 5 години юридически стаж“ да се заменят с "придобита юридическа правоспособност или висше икономичекско образование, както и най-малко седем години юридически стаж или седем години стаж в службите за сигурност и общестен ред“. Стоев обясни, че това предложение повтаря вече оттеглено предложение на ГЕРБ.

От "Възраждане“ се противопоставиха на предложението. Според тях няма как човек с икономическо образование ще може да представлява антикорупционната комисия в съдебните процедури, дори да е имал стаж в службите за сигурност.

Те попитаха защо се правят толкова предложения за промени, след като вече е имало няколко заседания на Правната комисия, на които законопроектът е бил разглеждан.

В отговор на обвиненията Стоев обясни, че препоръките, свързани с редакцията на текстовете са изпратени до всеки един от членовете на Комисията по правни въпроси на парламента. По думите му възможността членовете да имат икономическо образование, като преди това са били част от службите за сигурност, а не само юридическо, не е проблем. Стоев каза още, че в други държави има препоръки в антикорупционните комисии да влизат хора, които да не са единствено юристи.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС каза, че предложението за това членовете на комисията да бъдат избирани с мнозинство от 2/3 противоречи на конституцията. Според него това е опит на ПП-ДБ дало могат да бъдат "по-добри от Конституцията“. Чолаков заяви, че първата политическа сила ще подкрепи това, но след това ще изпрати искане до Конституционния съд относно законността на този текст.

Той предложи и да няма препоръчително класиране, а не препоръчително оценяване. По думите му вариантът на ПП-ДБ създава обързана компетентност, което би създало проблеми при избирането на други органи.

Тошко Йорданов попита защо, след като ГЕРБ има забележки по предложенията, ще подкрепят законопроекта.

Стоев предложи и да се впише, че членовете на комисията се избират с мнозинство 2/3 от народните представители.

Друго предложение предвижда кандидатите да бъдат изслушвани в Комисията по противодействие на корупцията на парламента. Според Стоев това е начин да се изгради една прозрачен орган.

Бившият председател на Правна комисия предложи и всеки един от членовете на КПКОНПИ да може да има само един мандат на председателстване. Той мотивира искането с условията на Европейската комисия, която изисква точно това.

От ГЕРБ-СДС предложиха членовете на комисията да не са били народни представители, евродепутати, част от Министерския съвет или да са заемали политическа длъжност в орган на изпълнителната власт в последните 5 години.

"Възраждане“ предложиха в частта за наказанията изрично да бъде записано, че в случай, че бъдат установени нарушения или конфликт на интереси, лицата, извършили действията, трябва да бъдат санкционирани. Те поискаха и да се конкретизира какъв точно ще бъде необходимият стаж за членство в комисията.

След първия кръг дебати ПП-ДБ поиска почивка от 30 минути. Тя обаче продължи над два часа. След завръщането в зала председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова направи процедурно предложение парламентът да работи до 14:00 часа с мотива, че след заседанието има насрочено заседание на Комисията по вътрешна сигурност, където трябва да се разглежда законопроект, свързан с Плана за възстановяване и устойчивост. 

Предложението бе прието, а така второто четене на закона бе временно "замразено".



Още по темата: общо новини по темата: 1118
06.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/187 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: