Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Антон Златанов пред "Фокус": За това "не" на влизането ни в Шенген няма професионални мотиви на която и да е служба в Европа
Автор: Петя Кузева 16:57 / 03.03.2024Коментари (0)2000
©
"За това "Не" на влизането ни в Шенген няма професионални мотиви на която и да е служба в Европа, изцяло политически са", увери пред "Фокус" гл. комисар Златанов. "Освен това ние сме пълноправен член на Шенгенското пространство със 100% контрол на двете ни сухоземни граници, но всички други права, които им една държава членка на Шенген, ние ги имаме. Да издаваме визи, да имаме пълен достъп до шенгенската информационна система, и той да е активен, а не пасивен, като включително от 31 март на границите с Гърция и Румъния няма да слагаме печати в паспортите". 

Директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов направи задълбочен анализ пред "Фокус", касаещ мигрантския натиск към страната ни и свързаното с него приемане на България като пълноправен член на Шенгенското пространство и по суша. Часове след посещението на изпълнителния директор на FRONTEX Ханс Лейтенс в България и съвместното им изявление на ГКПП "Капитан Андреево" разговаряме със Златанов в централата на Главна дирекция "Гранична полиция" в София. Коментираме и най-злободневната тема, която предизвика бурни реакции в Народното събрание по време на петъчния парламентарен контрол.
 

Разговарям с директора на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. Първо, благодаря, че ни приехте буквално часове след посещението в България и след поредната инспекция – лично изпълнителният директор на "Фронтекс" Ханс Лейтенс беше на посещение у нас. Оценките за България отново са добри. Какво не чухме от общите му медийни изяви с МВР, освен добрите новини и все пак важната негова забележка, че крайното решение за България да влезе и по суша в Шенген е политическо?

Абсолютно, това е нещо, което ние повтаряме отдавна. Всъщност говорим на един език – това е най-хубавото. Това, което ние повтаряме като професионално ръководство и въобще като ръководство на МВР отдавна, е, че решението е политическо и България е готова за Шенген, че е българската "Гранична полиция" работи много добре, не по-зле от всяка друга гранична полиция в Европа. Това са и думите на г-н Лейтенс, общо взето той сам каза, че е възхитен от това, което е видял и се е убедил на място в качеството на нашата работа. 

Да не забравяме, че това е и трета мисия за Шенген. Предишните отзиви бяха определени като блестящи, а Вие похвалихте и благодарихте на Вашите колеги на терен по границите. Спомням си, в края на миналата година се срещнахме в Брюксел на конференция за Шенген, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Тогава, и то знаейки че ви чуват в Европа, направихте важното уточнение, че точно на същия ден, година по-рано, беше убит един български полицай на българско-турската граница. Напомнихте на висок глас, че и ние българите, "Гранична полиция" дава и човешки жертви, и е време да се обърне внимание на това, България да не остава с похвали само на думи за работа ни за опазване на външните европейски граници.  

Един загина на граничната линия, но общо шест полицаи, шестима служители на МВР загинаха за една година, в този период и във връзка с различни инциденти, свързани с нелегалната миграция. Това са шестима наши колеги, с техните семейства, техните деца и т.н. Всъщност аз, като човек, който винаги е работил на терен, се опитвам постоянно да пренеса какво се случва на терен и в топлите и уютни кабинети на различни институции. Неслучайно всеки гост, който идва на границата от чужбина, го водим там, на място, за да се убеди и да види за какво става въпрос, т.е. че ние работим на едно много високо ниво. И до момента всички оценки са точно в тази посока. Те не са наши, това са оценки на нашите партньори.

Малко хора знаят тази част от Вашата биография, че всъщност близо шест месеца или малко отгоре Вие сте били командирован по границата. Какви проблеми видяхте в онзи момент и сега вече, от позицията Ви на директор, вече успяхте да вземете като мерки за премахването им? За високопроходимите автомобили също е важно да кажем, че вече процедурата е вход и ще бъдат доставени 360.

Времето, в което съм патрулирал заедно с граничните полицаи на границата – дневно, нощно време, на студено, на топло, ми е единствено от помощ, тъй като аз знам в детайли какво се случва, каква е тяхната работа и пред какво са изправени. Това ми помага да съм по-близо до колегите, помага и на тях да са по-близо до мен и заедно да решаваме проблемите. Много добре съм наясно какви са проблемите и от миналата година, откакто съм в "Гранична полиция", един по един ги решаваме тези проблеми. Те са в няколко насоки. Казах, най-важният, най-важният компонент е човешкият ресурс – точно нашите колеги, живата сила, граничните полицаи. Много направихме, за да попълним състава си, тъй като имахме над 10% недокомплект, т.е. над 700 вакантни длъжности – поредица от конкурси, презентиране на нашата дейност пред обществото така, че да привлечем все повече хора, които да искат да работят в "Гранична полиция", млади хора. И се получи, това беше успешно. Многократно казвам, че на последния ни конкурс, за който обявихме рекордни над 200 бройки – това се случва много рядко в МВР, тъй като е огромно количество свободни бройки, трудна процедура за конкурс, трудна е прогнозата дали ще се явят толкова кандидати въобще, колкото бройки сме обявили, но за наша радост, и фокусът, и резултатите ни, и презентирането на нашата дейност доведоха до там, че над 600 души подадоха документи, т.е. ние избираме за всяко място от трима кандидати. През тази година това нещо ще продължи, но към момента капацитетът ни е почти запълнен, т.е. на санитарния минимум свободни места имаме. През месец май поредният випуск ще влезе на обучение в полицейското училище в Пазарджик и ние веднага след това ще направим преглед на овакантилите се през това време бройки, тъй като колеги напускат, пенсионират се и т.н., и ще обявим нов конкурс, като оттук нататък ще се стараем да сме попълнили щата си. Отделно от това ще искаме от правителството и от парламента да увеличат щатните бройки за "Гранична полиция" с още 1264, но това е една средно срочна и дългосрочна мярка, тъй като дори да успеем да се преборим и да бъдат отпуснати, това трябва да бъде подсигурено с бюджет. Също така трябва да бъдат обявени поредица от конкурси и тези служители да бъдат назначени, да бъдат обучени преди да се влеят в нашите редици. За да се влеят 1200 души, горе-долу ще отнеме 4 години, но все пак искаме да дадем началото на този процес, който някога да бъде продължен. 

Това е важно уточнение, защото сега няма да изникнат въпроси относно бюджета и пари откъде, защото уточнявате, че касае бюджет за следващата, за по-следващата година и предварително планиране. 

Ние направихме така, че да си набележим миналата година незабавните мерки, които трябва да предприемем, и някои, които са в по-средносрочен и дългосрочен характер, и работим по всичките. Една от тези мерки беше да снабдим колегите с високопроходими автомобили, тъй като на границата само с такива може да се патрулира. Огромен недостиг, огромен недостиг имаме. Трудно е, неефективни сме без автомобили. Проведохме една изключително тежка процедура за 360 високопроходими автомобила с европейски средства и я финализирахме успешно в изключително съкратени срокове, с оглед на това, че автомобилостроенето по света е в криза, бавят се доставките, но така успяхме да поставим условията и да намерим съответните изпълнители, при една много прозрачна процедура, така че още през май месец тази година започваме да получаваме на пратки тези автомобили и до края на годината, т.е. дори до есента, ние ще имаме 360 нови автомобила за нашите нужди.

Без да ви вкарвам в конфронтация с предишни ръководства, но имало ли е възможност тази процедура да започне по-рано и било ли е на път да се изпуснат срокове за усвояване на тези европейски средства за тези толкова важни автомобили за пресечена местност? 

Изключително не одобрявам такъв тип говорене и ще се въздържам от коментари за миналото. Аз нямам време да отделям и такова внимание, имам достатъчно много задачи от момента, от който съм тук, за да ги решавам, така че гледаме само напред.

Кажете ми, работата на "Гранична полиция" е оценявана толкова високо и от европейските партньори, и от "Фронтекс", но все пак от време на време гръмва медийната новина – заловена група мигранти на Траянови врата, на магистрала "Тракия, другаде. Оказва се, че става въпрос за организирана престъпна група за трафик на хора. Имаше наскоро и в Бургас подобна, която разкрихте. Какво е важното там, освен че и без доказателства, без време за наблюдение едва ли може да се случи? 

Вижте, заложили сме в нашата работа принципа да бъдем максимално открити. Самият анализ на нашата дейност, годишният анализ, беше открит пред медиите, с всички резултати и предоставихме презентацията си на всички чуждестранни посланици, на всички парламентарни групи в парламента, на всички медии. Така че нямаме идея да се укрива нищо, нито пък имаме идея да изговаряме неистини или фалшиви прогнози. Ще продължи да има такива групи и те ще продължат да бъдат задържани. Щом това е важно за обществото, е нормално да се превръща в новина. Аз съм максимално честен и наблягам обаче на цифрите и анализите, т.е. ние имаме за цел да възпираме още на самата граница преминаването на огромния брой мигранти, т.е. повишаваме качеството си на работа там, на първата линия. Естествено, че ще има такива, които ще успеят да заобиколят всички мерки, и това се случва по целия свят. Когато те успеят да преминат и са на наша територия, вече нашата задача е да ги открием и заловим. Понякога това се случва близо до границата, понякога се случва във вътрешността на страната, а понякога чак на изхода от границата ни. И всеки случай е индивидуален, т.е. може да бъдат контролирани по някакъв начин от нас, да бъде препредавана информацията така, че да ги задържим там, където в момента е най-безопасно и за тях, и за останалите граждани, тъй като при поредицата от случаи на неподчинение, които имахме през последните години, е изключително опасно. Все пак нищо не е на всяка цена. Можем да ги задържим в един, в следващ или в по-следващ момент, но човешкият живот и здраве е еднократен. Т.е. не можем да рискуваме живота и здравето нито на полицаите, нито на гражданите, нито на мигрантите, тъй като те също са живи хора. Така че това се случва. По някой път залавянето на тия групи – даже не по някой път, а винаги – то помага по линия на разследването, на нашето разследване на организирани престъпни групи, помага ни да набираме информация, да анализираме. Така че както виждате в последните месеци, почти всеки месец имаме неутрализирана голяма организирана престъпна група със съответните нива ръководители, изпълнители. И това го показваме на обществото, тъй като е широко разпространено, че се занимаваме само с ниските нива и с превозвачите – не, абсолютно не е така. Последните престъпни групи, които задържахме, ръководителите им все още са с постоянни мерки в ареста, събрали сме достатъчно доказателства, т.е. да не е просто една PR акция по задържането, а тия хора в момента са извадени от престъпната си среда и се намират постоянно в съответните следствени арести. И се надявам с времето и напредването на техните наказателни процеси те да получат и осъдителни присъди. И продължаваме по следващи престъпни групи, тъй като това е среда, в която празно няма. Когато неутрализирате две групи се появяват трета. Имаме достатъчно информация, никой от тези хора не е застрахован, че утре няма да бъде арестуван за нещо, което е извършил, включително и преди време. Изключително сме активизирали тази работа и тепърва ще имаме много добри резултати там. 

Казвате и в отчета, че за последните шест месеца са издадени над 700 заповеди за забрана за влизане в страната. Колко важно е това? И това е инструмент, начин,  логистично, и организационно, да спрете организацията на подобни групи за следващи действия. 

Това е организация не само на "Гранична полиция", а и на МВР, на Дирекция "Миграция", на областните дирекции на вътрешните работи. Т.е. активизирали сме като министерство този процес, тъй като открихме, че това е изключително полезен инструмент. Той е използван и преди, в момента сме го фокусирали, така да се каже, с фини настройки така, че спрямо всяко от тези лица да се случва. И това изключително много ни помага, тъй като гражданите на трети страни, които биват наемани от организаторите на трафик, за да превозват мигранти от едната до другата граница, по този начин намаляват, т.е. спрямо тях има, освен наказателните дела, които се водят, но са продължителни в годините, той получава забрана да влиза на нашата територия за съответния период от време. 

Гл. комисар Златанов, правим това интервюто в Дирекцията, която се намира на столичния бул. "Мария Луиза". Наблизо са улиците "Пиротска" и "Опълченска". Преди десетина години, помня добре, че имаше период, в който софиянци масово разпродаваха жилищата си в района, защото бяха уплашени от нелегалната миграция. Сега виждаме, пред Паспортна служба има хора, които явно вече са получили убежище и чакат за своите паспорти или документи. В тази връзка искам да Ви попитам за новите страхове на българина – ако можем да ги наречем така, които взеха връх и по време на петъчния парламентарен контрол от трибуната на Народното събрание. Преди две седмици беше казус самолетът с депортираните мигранти в колко часа е кацнал на Летище "София", организираха се и протести във връзка със споразумението с Австрия за Въздушния Шенген – колко мигранти ще ни върнат и дали ще са от криминалния контингент. Разяснете повече по темата. И в политически се превърна въпросът и се замерват с него в момента. 

Първо, на територията на София, тук в централната градска част, където могат да бъдат забелязани много хора, етнически принадлежащи към профила на мигрантите, те не са незаконно тук. Т.е. те са в някаква процедура, както сама казвате, редът се на опашка да получат някакъв документи или да подадат. Колегите от СДВР почти ежедневно провеждат операции в този район за проверка на всичките тези лица. В последните месеци няма нито един нелегален мигрант тук, всеки от тях е в различна процедура, т.е. всичко е законно, макар и за гражданите да изглежда, че има много хора от Азия, които да са тук, те са напълно законно. Т.е. те не нарушават в момента закона и съответно властите следват процедурите, които са написани по това да им издават съответния статут на бежанец, с хуманитарен статут и т.н. По втората част от въпроса: аз винаги се въздържам от политически изказвания, но това, което мога да кажа, е да призова всички политически партии независимо от целите, които преследват, да не се заиграват със страховете на хората, като правят неистински внушения, тъй като между това да попиташ конструктивно да получиш отговор, и това да вкараш внушения политически, играейки си със страховете на хората, а тези внушения да не отговарят на истината, вече е нещо съвсем друго. Но това е избор на всеки човек, който ги говори тези неща. Между влизането ни в Шенген и подписаното споразумение, и връщането по Дъблинското споразумение или като реадмисия на чужди граждани на трети страни, няма нищо общо.  Това са два регламента, които действат от години, ежедневно и или седмично такива лица се връщат според това докъде е тяхната процедура. По Дъблинското споразумение се връщат лица, които са регистрирани в България, са подали документ за хуманитарен статут, но не се изчакали да завърши процедурата и се заминали към Западна Европа. Когато бъдат установени, те се връщат в страната, която ги регистрирала, в случая е  България, може да е Гърция, може да Италия, може да е Румъния, и там трябва да изчакат финиширането на тази процедура. Тези, които се връщат по реадмисия, те са с приключили процедури, получили са съответните документи в България, те имат документ, който е документ за самоличност, което им дава съответните права и задължения, и имат право да стоят 90 дни в друга държава. Когато надвиши 90-те дни в рамките на шест месеца, другата държава ги връща тук, и това се нарича реадмисия. Тъй като и в днешния ден чухме за самолети с престъпници, които се върнати от Германия в началото на февруари, тук също искам да отбележа, че има такъв самолет на 8 февруари, с който от Германия се върнати включително шестима българи, които отговарят на това описание "престъпници". Това са хора българи, родени в България, с български имена, дори имената са на бюрото ми, които са извършили различни престъпления в Германия, осъдени са, излежали са си присъдите или са освободени предсрочно по германските закони, и са депортирани в Република България след излежаването на присъдата си. В същия чартър има и бежанци от Сирия и Афганистан, спрямо които няма данни да се извършвали някакви престъпления, те се връщат по реадмисия. 

И да уточним – оттук ги поема Държавната агенция за бежанци, конкретно бежанците, мигрантите. 

Тези, които се връщат по Дъблинското споразумение се поемат от Държавната агенция по бежанците. Ясно ми е, че хората свързват всяко това нещо с "Гранична полиция", но на "Гранична полиция" тук ангажиментът е съвсем минимален. Това е процедура, която се администрира от Държавна агенция по бежанците, а тези, които се връщат по реадмисия, с тях не се случва нищо, те вече имат документ отново казвам, издаден от Република България, кацнат на летището и продължават своя живот тука, тъй като те съвсем законно имат право да стоят в България.

И да не забравяме, че привлечени от големите социални придобивки, които ги чакат в Западна Европа, повечето от тях съм чувала, че пак тръгват почти веднага натам. 

България също участва в тая процедура, като връща граждани в страни по произход, дори тази година директорът на Дирекция "Миграция" докладва, че има три пъти близо повече върнати в сравнение с предишния периоди. Т.е. това са едни съвсем нормални процеси, които се случват от 10 години назад, но в момента се фокусира политическо, обществено и медийно внимание в тях и излиза сякаш от сега започват. Всъщност това е нещо, което тече ежедневно, и то ще продължи да се случва. 

С Австрия как да процедираме за Шенген, как да убедим Австрия? Всички държавници в един глас повтарят, че България не готова за Шенген по суша. Онзи ден и вътрешният министър Герхард Карнер каза, че нещата са ясни към момента, и че да не философстваме мисля, че беше казал, за по-натам. Пак ще кажете, че решението е политическо това, но каква е правилната стратегия на България при все отличните оценки, които получаваме за охрана на въшните граници на Европа? 

Аз не съм на такова високо ниво, че да казвам каква да бъде политиката на България. Но една малка поправка ще внеса: не всички държавници в Австрия, тъй като ако не се лъжа държавният глава на Австрия е на българското мнение, а на една австрийските си колеги. 

Точно така, прав сте. 

Така че вържете го с това, че тази година има парламентарни избори в Австрия и може би всички залагат на една и същата концепция. Отново казвам, че професионални мотиви на която и да е служба в Европа за нашето "Не" на влизането в Шенген няма, изцяло политически са. Освен това ние сме пълноправен член на Шенгенското пространство със 100% контрол на двете ни сухоземни граници, но всички други права, които им една държава членка на Шенген, ние ги имаме.

Да издаваме визи. 

Да издаваме визи, да имаме пълен достъп до шенгенската информационна система, и той да е активен, а не пасивен, като включително от 31 март на границите с Гърция и Румъния няма да слагаме печати в паспортите. Т.е. ние изцяло сме в Шенгенското пространство с изключение на това, че сме длъжни да имаме 100% контрол на българо-гръцката и българо-румънската граница – нещо, което ние на професионално ниво с всички сили се борим да отпадне, но то е политическо решение, и то не е наше, на Австрия. Ако имаше някакъв проблем, далеч не само Австрия щеше да бъде против, а всички страни или поне половината. В случая, че всички страни са окей, всякакви чуждестранни представители идват тук и са наясно, та дори и австрийските – тук беше председателят на австрийския парламент, няколко пъти правихме срещи с министъра на вътрешните работи – те нямат претенции към работата на Министерство на вътрешната работи или към работата на "Гранична полиция". Те имат претенции, че подписаното Шенгенско споразумение между всички държави според тях е неефективно и няма никаква нападка към работата на България.

В последната мисия от 14 държави в България за Шенген имаше представители и на Нидерландия, която също беше против приемането ни.

И на Австрия, и на Австрия, и на Нидерландия. Отново казвам, това е третия доклад от трета такава мисия. И първият доклад е положителен, и вторият е положителен, отличен, третият надгражда първите два, т.е. той е още по-добър, и по данни на европейските анализатори когато беше представен в Брюксел, той е блестящ. Така че нямаме никакви притеснения относно нашата работа. 

Данните също показват, че основният проблем на Европа в момента е централноевропейският път, което да го преведем, не означава преминаване през България, но България продължава да е сочена за "черната овца". 

България не е в централноевропейския маршрут. 

Черната овца в очите на Австрия.

Има три маршрута: западноевропейски, който касае мигранти от Африка, той е през Испания; централноевропейския маршрут – той е през Средиземно море, гръцки острови италиански и френски бряг, около 70% от мигрантите, които са в Европа, минават по този централноевропейски маршрут; източноевропейският е този, който минава през Балканите, но не задължително само през България, т.е. от Турция през България, Гърция и останалите държави от Балканския полуостров, но включително данните на сръбските власти от последните месеци, са, че основният проблем при тях и от северномакедонската им граница, а не от българската. Това, което ние сме направили през тези месеци, и всички цифри го показват, е, че България става все по-трудна за преминаване за тези мигранти, но такива ще има и няма как да ви кажа, че този процес е спрял. 

Стопля се и времето, а е азбучна истина, че затопли ли се времето от пролетта, после през лятото, есента, мигранският натиск се засилва в пъти. Отбелязваме и другите, не по-малко важни фактори - регионите с военни и регионални конфликти, тенденията и за търсене на по-добър живот в Европа няма да намалее и как да бъде спряна в перспектива и заради климатичните промени, т.е. няма да става по-леко за вас.

Изключително важни са отношенията ни с турските колеги. Ние работим в много близко сътрудничество сега и това дава своя ефект. Нашите мерки също дават ефект. Но ние сравняваме зима със зима и лято с лято, не сравняваме просто месеци. От началото на годината до момента имаме само 3 500 предотвратени опита. Миналата година за този период, пак зимен, пак януари и февруари, имаме 10 500. Това е близо три пъти намаление, не говорим тук за намаление със 100-200 човека. Така че това ще се стремим и занапред да го постигаме. Второто, което се стремим, е всеки, който е успял да премине, да го задържим и да стигнем до организаторите на тези канали. 

И все пак профилът на мигрантите остава същият – млади мъже от 18 до 45 години, в по-голямата си част поне. 

Това е профилът на хората, които идват от Афганистан. За Сирия и Ирак не е само такъв, от Сирия и Ирак има и жени, има и деца, зависи какъв начин още на чужда територия, не нашата държава, те изберат маршрута си, по който да пътуват към Западна Европа и организираните престъпни групи и канали, които те изберат, за да им помогнат с това преминаване. Така че различни са профилите, следим ги изключително внимателно, следим какво се случва с евентуални хора, които биха тръгнали от Палестина, но към момента това е само под хипотетична заплаха, но реално няма такъв наплив на палестинци. И за нас няма значение от коя националност са, ние пазим границата по какъв начин, че да им пречим да я преминат.

Видяхме, че сте безкомпромисни при изключително станалия популярен и медийно случай, в който убит човек беше пренесен с неговата лична карта, представена от един от заподозрените в убийството. Разбираме и от ваши изказвания, че граничният полицай, който пряко отговорен за случилото се, е бил уволнен. Така ли твърдо да очакваме да действате и занапред? 

Веднага стартирахме проверка там, като бяха отстранени и тримата служители, които са били на смяна. Дадохме възможност на независима комисия от доста служители да извърши една много обстойна проверка. При проверката констатираха действително, че единият служител е извършил тежко дисциплинарно нарушение, а другите са извършили по-леки такива и не са свързани, т.е. те нямат съпричастност към този случай. Колегата е уволнен с моя заповед преди две седмици от системата на МВР, другите двама са наказани с дисциплинарни нарушения, тъй като са открити по-дребни нарушения, които са извършили. 

Но нямате данни да са се облагодетелствали финансово? За корупция говоря. 

А не бих скрил ако има и бих ги оповестил честно казано, тъй като считам, че такива служители нямат място в МВР. Аз изключително много стоя зад стойностните служители, тези, които дават сърце и душа за работата си, и съм изключително нетолерантен към корумпирани такива. Ако имаше такъв случай, не бих се поколебал да го оповестя. Не сме събрали данни за корупционни действия, но нарушението е изключително тежко и всеки трябва да знае от нашите служители, че когато допусне подобно нещо, няма как да остане в редиците на МВР.

Това е едно обръщение и към тях в момента, и към всички, които ще гледат и четат интервюто с вас на страницата на Агенция "Фокус". Към друга важна тема. Появиха се публикации от медиите, от влогъри дори за полицейски автомобили и приличащи на такива, забелязани и в гугъл-картите покрай обекти на станалия печално известен след смъртта си Мартин Божанов Нотариуса, кръгът около Пепи Петров - Еврото? Усещате ли го като целенасочена атака и как въпреки всичко, което правите, страда ли имиджа на редовия българския полицай? 

Вижте, МВР винаги е под атака, но отново казвам, аз съм изключително концентриран в задачата и целите, които са поставени на мен и на структурата, която ръководя, честно казано нямам и много време да се интересувам за по-страничните проблеми на мои колеги от другите структури. Не бих взимал отношения по този въпрос, нямам и достатъчно информация честно казано. Но към дейността на "Гранична полиция", която ръководя, в последните месеци по-скоро усещам по-голяма обществена подкрепа отколкото преди. 

Политически пак се намираме в един динамичен период. Предстои и ротация, ще я има ли, няма ли да я има, тепърва предстои да видим. Това по някакъв начин влияе ли, пречи на вашата работа? Често политическите процеси, даже редовно, се отразяват на работа и в структурите, в отделните ведомства. Спокойно ли работите в тези турболентни времена? 

Това е част от живота политиците да се сменяват, това е и част от демокрацията. Искрено ми се ще да настъпят времена, в които експертите в различните министерства, ръководителите, които са чисто на експертен принцип, да не страдат от политическите промени, тъй като това пречи на всяка една система да се развива или да продължи добрите политики. Но не бих искал да се занимавам с прогнози и с политически неща, отново казвам, имаме си да върша много наша професионална работа. 

Ваша прогноза за както го наричат "пълен" Шенген за България? Говорихме вече, че въпросът е политически, но все пак – България и по суша в Шенген кога, в обозримо бъдеще? Наши евродепутати казват, че може би до края на тази година, други - до края на 2025-та. 

Не бих искал да давам прогноза, но ще припомня, че миналата година лятото шансовете, включително и за частичното ни приемане, както го наричат, в Шенген, клоняха по-скоро към отрицателни, нулеви, пък на края на годината ние направихме тая изключително важна и голяма първа стъпка. Така че предпочитам да не правя прогнози, а да работя за това да се случи по-скоро. И тъй като ние сме изпълнили професионалните критерии, моя задача сега е да ги задържа на това ниво или да ги надграждам леко, за да могат политиците и дипломатите да свършат тяхната работа. 

Благодаря Ви, главен комисар Златанов, и успех в по-топлите месеци и по-големия мигрантски натиск. 

Ще сме готови за тях.




Още по темата: общо новини по темата: 528
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
11.04.2024 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: