Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Антраник Шакариян с официална позиция по повод предстоящия протест на арменската общност
Автор: Пламена Николова 10:06 / 11.10.2019Коментари (0)1566
© Varna24.bg
Антраник Шакариян, председател на Епархийски съвет на Арменска Апостолическа Православна Света Църква в България публикува официално  писмо до Епископ Татев - Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България по повод създалото се напрежение и предстоящ протест на арменската общност в Пловдив.

Varna24.bg публикува позицията на популярният варненец без редакторска намеса:

По повод писмо изпратено от Негово Преосвещенство до Епархийския Съвет на Арменската Епархия в Република България, с цел да бъдем коректни към истината и фактите, сме длъжни да направим няколко уточнения:

Епархийският Съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България на 20.09. 2019г. получи първото официално писмо от Негово Преосвещенство от обявяването му за официален представител на Негово Светейшество Католикоса на всички арменци Карекин ІІ за реализирането на процедурата с епархийските органи по приемането на Устава и в последствие – служебното му назначение за Архиерейски наместник за Арменската Епархия в България.

За първото официално обръщение, членовете на Епархийския Съвет изказват благодарност на Негово Преосвещенство, но не могат да приемат тона на писмото за нормален и подобаващ на сана на Негово Преосвещенство.

Преди да отговорим по същество на поставения в писмото на Негово Преосвещенство въпрос, имаме потребност да направим кратък, но съществен анализ на случващото се в Арменската Епархия в България, както - и да зададем няколко въпроса.

Веднага след назначението на Негово Преосвещенство за Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България от Негово Светейшество Католикоса на всички арменци Карекин ІІ, очакванията на енориашите бяха да бъде иницииран контакт и диалог със законно избрания от най-висшия и представителен форум в Епархията - Църковно-народния събор, състав на Епархийски съвет.

Вместо това, служебно назначеният за Архиерейски наместник изпрати писма до църковните настоятелства със забрана да комуникират с Епархийския съвет, както и - да изпълняват задълженията си съгласно действащият Устав на Арменската Епархия в България.

В следствие на тази незакосъобразна разпоредба, комуникацията и отношенията между църковните настоятелства и между църковните настоятелства и Епархийския Съвет беше сериозно нарушена и затруднена. Затруднена бе и подготовката, изготвянето и приемането на бюджетите - както на Епархийския Съвет, така и на църковните настоятелства. Възпрепятстваха се редица мероприятия планирани от Епархийския Съвет, включително - възможността за финансовото подпомагане строежа на църковния храм в град София. Като причина за това отношение се изтъкваше фактът, че приетият Устав е антиканоничен и при провеждането на Църковно-народните събори за приемането му и при избор на нов състав на Епархийския Съвет са били допуснати нарушения – две твърдения, които никой не е оспорил официално и по законов ред.

Ваше Преосвещенство,

Във връзка с приетия и действащ Устав на Арменската Епархия в България, сме длъжни да припомним, че сме запознати със становището на Негово Светейшество. Тук е мястото обаче да отбележим, че преди назначението на Негово Преосвещенство за Архиерейски наместник, той имаше пълномощно да реализира процедура с епархийските органи по съгласуване на спорните моменти в Устава, които и до ден днешен не са ни посочени.

Въпреки дадените му от Негово Светейшество целеви мандат и правомощия, Негово Преосвещенство не инициира нито една среща за коментар на спорните текстове от приетия на Църковно-народен събор Устав и постигане на съгласие. Нещо повече, Негово Преосвещенство направи така, че в публичното пространство да се остави впечатление, че всички отговорности по приемане, промяна или отхвърляне на съдържанието на Устава са изцяло в правомощията на Епархийския Съвет, което е категорично невярно.

Тук е мястото да припомним и факт от съществено значение, а именно, че приетият на редовно свикан и проведен Църковно-народен събор Устав на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в Република България в по голямата си част изразява правоприемствеността си на предходните Устави - този от царско време – 1924г., и следващия - от 1951година.

По никакъв начин до сега тези Устави не са били подлагани на съмнение, още по-малко - тълкувани и определяни като антикаконични и не са били повод за такова разделение и неуважение към волята на енориашите - основатели, пазители и дарители на нашата Епархия. Каква е причината за тази промяна, какъв е този неистов интерес на духовенството към материалните дела в Епархията и кой и защо настървява до такава степен свещениците да се интересуват повече от имотите, отколкото от служенето в тях са въпроси, чиито отговори Негово Преосвещенство дължи на вярващите и на епархийските органи в България

Вместо да пристъпи към търсене на диалог с представителните органи на Арменската Епархия в България, Негово Преосвещенство избра да действа в режим на пълно единовластие, граничещо с авторитаризъм и разделение. Свещенослужителите получиха забрана да изпълняват решенията на Епархийския съвет и църковните настоятелства, както - и да посещават по-малките енории и да извършват църковни ритуали, както и да се занимават с духовни, религиозно-образователни дейности, без съгласието на Негово Преосвещенство.

Негово Преосвещенство, след служебното си назначение за Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България, не счете за необходимо да извърши разпределение на свещенослужителите по енории, не определи време за посещение и извършване на литургии, с което още веднъж не само затрудни дейността на цялата Епархия, но създаде условия за възпрепятстване на изпълнението на изискванията на Закона за вероизповедания. Тези действия посяха в редиците на енориашите от Арменската Епархия в България условия за сериозно разделение, вражди и интриги.Поставиха под въпрос и законовото пребиваване и служене на свещенослужителите, пребиваващи по покана на Епархийски Съвет.

Тази поредица от действия и бездействия от страна на служебно назначения за Архиерейски наместник ни дава основание да смятаме, че Негово Преосвещенство не се интересува от законите в страната. Но ние, като хора, придържащи се стриктно към върховенството на закона в родината си - Република България, сме длъжни да информираме, че до настоящия момент спрямо свещенослужителите в нашата Епархия, съгласно Закона за вероизповедания, няма изготвени регистри, липсва и изискуемата пълна документация.

Всички тези обстоятелства подлагат под съмнение законността на пребиваването и служението на свещенослужителите - факт, за който Епархийският Съвет няма нито законови основания, нито други причини, да носи вина и отговорност.

Като говорим отново за законност, сме длъжни да уведомим Негово Преосвещенство, че използването на печата на Епархийския Съвет и изпращането на писма и документи с невярно съдържание, които въвеждат в заблуждение органи на държавната власт, представляват престъпление по Наказателния кодекс на Република България.Успоредно с това Негово Преосвещенство няма правото да използва печата на Епархийския Съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България, тъй като той не фигурира в официалната регистрация и не е избиран като член на Епархийския Съвет.

С всичко казано до тук настояваме Негово Преосвещенство да направи необходимото за нормализирането на живота в Арменската Епархия в България. Като служебно назначен Архиерейски наместник призоваваме Негово

Преосвещенство да направи необходимото за връщането на свещениците в църковните храмове в цялата Епархия,за съсредоточаването на свещенослужителите в частта на тяхното призвание-проповядване на Божието слово и учение в служба на енориашите. Да назначи свещеници отдадени на своя народ и вяра, пред които духовното е над материалното. Настояваме Негово Преосвещенство да гарантира спирането на всякакви провокации и опити за прехвърляне на отговорност върху Епархийския Съвет или отделни църковни настоятелства.

Ваше Преосвещенство,

Духовният пастир отец Бохос Микаелян е на служба в Арменската Епархия по покана на Епархийския Съвет. Първоначалното му назначение беше определено в град Шумен. В последствие, след влошаване на здравословното състояние на отец Зарех Дженанян, Епархийският Съвет взема решение и го преназначава в град Бургас. Епархийският Съвет не може да даде оценка на неговата работа, тъй като той открито заяви, че не признава Устава на Арменската Епархия в България, не признава представителния орган на Епархията, респективно - не спазва законите на Република България и няма да се съобразява с направеното от Епархийския Съвет разпределение за свещенослужене в малките енории, направено преди официалното назначение на Негово Преосвещенство за Архиерейски наместник.

В търсене на основания за проявяване на разбиране и търпимост, както и с желание за смекчаваща форма на изказ, ние членовете на Епархийския Съвет, полагаме усилия да проумеем поведението и отношението на нашето духовенство към вярващите от нашата Епархия.

Въпреки волята и усилията си да проявяваме християнска толерантност и смиреност до край, няма как да приемем факта, че служебно назначеният за наш Духовен баща, вместо да полага грижа за духовното здраве на своето паство и за всеки от енориашите, е ангажиран с писане на доноси и клевети и всяване на раздори в редиците ни.

С цялото си уважение и респект към решението на Негово Светейшество да назначи Негово Преосвещенство за Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България, ние заявяваме официално, че не просто не желаем, а отказваме да следваме Духовен водач, който вместо единение, сее разкол, а вместо доброта налага враждебност и омраза.

За нас, православните християни от Арменската Епархия в България, Божията любов, мъдрост и доброта са добродетелите, които ценим и следваме. Тях ние търсим в духовните си наставници и предводители. Пред тях ние скланяме смирено глава. Тях следваме и почитаме. Защото нямаме съмнение, че Бог е Любов, а не вражда, власт и подчинение.

Антраник Шакариян

Председател на Епархийски съвет на

Арменска Апостолическа Православна

Света Църква в БългарияОще по темата: общо новини по темата: 4
17.10.2019 »
16.10.2019 »
13.10.2019 »
10.10.2019 »


Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Първа лига, сезон 2019/2020
ТВ и шоу сезон 2020/2021 г.
Милен Цветков загина в жестока катастрофа в София
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2020 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
©2008 - 2019 Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: