Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Апартамент на "зелено" излезе златен на младо семейство
Автор: Екип Varna24.bg 21:38 / 05.03.2024Коментари (6)16689
© bTV
В края на 2020 г. инфлуенсърката Полина и половинката ѝ Патрик решават да си купят жилище, след като разбират, че ще стават родители за втори път. Двамата сключват договор с инвеститор, който продава имоти "на зелено“. По думи на Патрик, тогава правят плащане от 25% от стойността на жилището.

Уговорката е траншовете да са следните: 25% плащане при подписването на сделката, 25% на Акт 14, при поставянето на дограмата още 25%, на Акт 15 – 15% и на Акт 16 – 10%.

"Ние до момента сме платили 75% от сумата“, казва Патрикпред bTV.

По договор продавачът трябва да прехвърли имота на семейството на 20 ноември 2022 г. Това обаче не се случва.

"Апартаментът трябваше да е говот през 2022 г. Тогава вече се беше родило и второто ни детенце. С малки деца мечтаехме всеки божи ден, че строителят ще бъде изряден и, че ще можем да се преместим в нашето си жилище в срок, защото и тогава и сега живеем под наем с двете си деца, което ни носи и дискомфорт и повече разходи“, допълва Полина.

Семейството чака Акт 15 и Акт 16, за да заплати останалите 25% от цената. Строителят обаче, ги сюрпризира, че заради пандемията и войната в Украйна, те трябва да платят и индексация.

"Изведнъж се оказа, че трябва да платим с 50% отгоре, което щеше да ни отнеме всичките възможности за обзавеждане и ремонт“, казва Полина.

Двамата отказват да платят сумата и завеждат дело, за да може предварителният договор да бъде сметнат за окончателен. След това обаче получават насрещен иск от компанията, която претендира да им бъдат запориране сметките с обяснението, че не са били изрядни по договора.

Тъй като Полина е инфлуенсър, който споделя живота си със своите последователи, тя разказва и за проблемите с апартамента в социалните си мрежи.

"Наложи се да сваля видеото. Патентният адвокат на строителя се свърза с мен, като ми даде 3 дневен срок да сваля видеото, за да не заведат дело срещу мен по отношение на търговската марка, която споменах в него“, разказва тя.

Патрик добавя, че има още случаи като техния и част от хората вече са заплатили индексацията.

Телевизията търси компанията за отговор, а от там заявиха, че сделките за покупко-продажба на имоти не попадат в обхвата на Закона за защита на потребителя и спорът между тяхната компания и Полина Билоконна е от изцяло частен характер, касае търговски взаимоотношения и вече е в съдебна фаза, а на този етап не е редно да коментират публично случая.

По думи на брокера Николай-Емил Шопов, наистина има повишение на цените на материалите в строителството в последните години, но повишаването на цената в такива условия трябва да бъде посочено в договора.

Според адв. Радостина Хаджиева в този случай купувачът може да преговаря за големината на индексацията и крайната цена. Ако купувачът не е съгласен да плати посочената цена или не се споразумеят със строителя, купувачът има право да поиска по съдебен ред договорът да бъде обявен за окончателен или да бъде прехвърлена собствеността. Основателността на този иск зависи от няколко важни предпоставки: Да бъде изтекъл срокът за сключване на окончателен договор спрямо предварителния такъв, купувачът да е изправна страна по договора (т.е. да е изпълнил своите задължения), имотът да е построен поне до етап "груб строеж“, т.е. Акт 14, в противен случай нямаме годен обект за живеене, и строителят да не е прехвърлил вече имота на трето лице.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.03.2024 г.
0
 
 
Купувахме апартамент на зелено,но в договора имаше клауза,че цената при всеки следващ транш се индексира както спрямо условията на пазара,така и спрямо допълнителни изменения в проекта. Пример - ВИК инсталацията от банята минаваше през спалнята,за да достигне до кухнята.Не желаехмебтова.Свързаха директно кухнята към ВИК инсталацията през друг клон,сега имаме 2 водомера,платихме допълнително,но като цяло стойността на апартамента на зелено ни излезе 40% по евтино,отколкото завършен апартамент в близка локация,със същата квадратура,пак строен и продаван от същият строителен предприемач. Не зная какъв точно договор е подписало това семейство,но човек трябва да си отваря очите или най малкото да се съветва с консултант. Още повече,че строителят ни предупреди,че цената във времето зависи от цената на материалите и човешкият труд и ни предостави достъп до т.н количествена сметка. Вноските могат да са по-високи отколкото първоначално пресметнатите. В този вид покупки рискуват и двете страни и единствено се молиш да се стигне до акт 15, иначе потъваш заедно със строителя.
Aнонимен
на 08.03.2024 г.
0
 
 
Да си глупак в днешно време е смъртно опасно. Особено за инфлуенсъри.
Aнонимен
на 06.03.2024 г.
0
 
 
Ако бяха спечелили от покупката на "ЗЕЛЕНО" се съмнявам, че щяха да се похвалят. Да си намерят хубава квартира с добри хазяи и да се помирят с това което им е поднесла съдбата
Aнонимен
на 06.03.2024 г.
0
 
 
Да наистина много трябва да се внимава при избор на строителна фирма при покупка на апартамент на "ЗЕЛЕНО". Има клиенти които "СПЕСТЯВАТ" от такъв вид покупка без да подозират какъв риск са поели. Тези очевидно са изтеглили "КЪСАТА" клечка
Aнонимен
на 06.03.2024 г.
0
 
 
За тези които купуват на "ЗЕЛЕНО" трябва да знаят,че в тестето с карти има и "ЧЕРЕН ПЕТЪР" и в зависимост от късмета може да им се "ПАДНЕ" Сега да пият по една студена вода и да си седят под наем
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: