Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арестите не спряха Димитър от Босилеград да покаже какво искат българите там
Автор: Цвети Тончева 16:11 / 28.03.2023Коментари (0)776
77-годишният Димитър Димитров-Треперски от Босилеград смело отстоява интересите на българското малцинство в Сърбия. Той не бе допуснат до президента Вучич, тъй като бе задържан в полицията. Но въпреки това измисли начин да се видят плакатите му, които имаше намерение да покаже на сръбския президент. Димитър е поставил на оградата на своя собствен дом исканията на българите в Западните покрайнини, с настояване да бъдат изпълнени от Белград. Всичко е написано в духа на Сръбската конституция, съобщи за "Фокус" Иван Николов, председател на Културно информационен център "Босилеград".

По този начин Димитър Димитров иска да покаже, че не е сломен, въпреки престояването му с часове в ареста на 11 март. Фасадата на къщата му е украсена още и с портрети на Васил Левски, Христо Ботев и други български революционери.

Всички българи в Босилеград и околностите познават Димитър Димитров - Треперски. Знаят, че той от години съхранява и брани българщината в Сърбия. Нашите сънародници живеят тежко там, в тотално изостаналата икономически българска община, за което "Фокус" информира.

Димитър Димитров е и сред инициаторите за поставяне на паметен знак на загиналите 38 мирни българи, предимно възрастни хора, избити от сърбите в погрома в Босилеградско на 15 и 16 май 1917 г. Паметната плоча е иззета от полицията и до днес властите не позволяват да бъде поставена.

Димитър Димитров открива и възстановява и гробовете на петима български офицери, убити от сърбите през 1913 и се заема с поставянето на паметни плочи, които представляват малък мемориал. Той се грижи и за пространството около паметника на Васил Левски в града.

"На 27 ноември, пред паметника на Левски в Босилеград, Димитър Димитров по свой си начин протестираше срещу подписването на Ньойския договор – на фона на паметника и националното знаме с черната забрадка, с упрек към наследниците на европейските "миротворци" които ни обрекоха на мъчителна агония дори и след като формираното от тях държавно формирование завинаги отиде в небитието.

Тогава къщата му отново осъмна с лозунги в знак на протест срещу Ньойския договор", посочи Иван Николов.

През 2022 година Димитър Димитров от Босилеград възстанови паметника на загиналия на 11 юли 1913 г. в сраженията със сръбската армия в местността Панчин гроб български герой – поручик Генчо Неделчев, командир на 16-а рота от 2-ри Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Паметникът се намира в двора на черквата "Св. Петър и Павел“ в село Божица и е издигнат от съпругата му.

Това е един от малкото запазени до наши дни български войнишки паметници на територията на Босилеградско от 435 български войници и офицери, загинали в боевете срещу сръбската армия от село Караманица до връх Стрешер от 28 юни до 18 юли 1913 година.

Всяка година на 11 юли представители на българските организации в Босилеград, родолюбиви българи и организации и Министерството на отбраната на Република България полагат венци и цветя на паметника.

Очаквайте интервю на "Фокус" със смелия българин от Босилеград  Димитър Димитров-Треперски. 



Още по темата: общо новини по темата: 3
02.04.2023 »
01.04.2023 »
25.03.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: