Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арестуваха украинец, издиван в родината си във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:07 / 07.03.2023Коментари (0)941
©
Украински гражданин, издирван от властите в родината си, ще остане зад решетките. Това реши Апелативен съд – Варна като разгледа жалбите на защитниците на Игор Е. срещу съдебния акт на първата инстанция. 

30-годишният мъж е бил задържан във Варна на 27 февруари. Малиновският районен съд в Одеса е постановил задържането му под стража, във връзка с наказателно преследване на 5 тежки криминални престъпления: участие във въоръжена престъпна група с цел нападение над отделни лица; участие в нападение с цел отнемане на чуждо имущество; противозаконно лишаване от свобода с користна цел; нанасяне на побой; принуждаване за прехвърляне на чужда собственост. Деянията са извършени от въоръжена престъпна група.

Генералната прокуратура на Украйна е изпратила до българската държава молба за екстрадиция на търсеното лице. Мъжът няма статут на бежанец, ползва се с право на временна закрила.

Адвокатите на украинския гражданин твърдят, че той има постоянно местоживеене в нашата страна и специален статут, предоставен от българската държава. Мъжът е бил уличен в деянията още през септември 2021 г., но в продължение на година и половина не е бил издирван. Защитата изтъкна, че Игор Е. пребивава в България заедно с майка си и жената, с която живее на семейни начала. Заселили се тук, защото той не желае да участва във военните действия в родината си.

Представителят на Апелативната прокуратура възрази с довода, че наличието на документ за самоличност и местоживеене в България не означават автоматично, че лицето няма да се укрие. Прокурорът приема за правилно решението на първата инстанция да задържи издирвания.

Варненският апелативен съд счита, че в молбата за екстрадиция на Генералната прокуратура на Украйна са приложени всички необходими и изисквани от закона документи. Деянията, за които Игор Е. е издирван, са наказуеми и според българския Наказателен кодекс. Апелативният съд сподели напълно доводите на първата инстанция, че липсата на постоянно местоживеене и адресна регистрация, липсата на месторабота и на доказана социална ангажираност на територията на България не означават, че Игор Е. няма да направи опит да напусне пределите на страната.

От данните по делото е видно, че мъжът е напуснал Украйна през септември 2021 г., пребивавал е в Турция, след което е заминал в Молдова и се е установил в България. От тези факти следва извода, че той няма постоянно местоживеене. След извършена служебна справка съдът установи, че делото за екстрадицията на украинския гражданин е насрочено пред Варненския окръжен съд за утре.

По тези съображения Апелативен съд – Варна потвърди определението на първата инстанция за задържането под стража на издирваното лице.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: