Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арх. Иван Шишков: На автомагистрала "Хемус" е допуснато незаконно строителство в огромни размери
Автор: Екип Varna24.bg 15:37 / 10.09.2021Коментари (0)2127
©
На автомагистрала "Хемус“ мащабите на незаконното строителство, което е допуснато, са в огромни размери. Това заяви в сутрешния блок на бТВ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. "Ние имаме една извънредна ситуация. На практика държавата в момента е установила незаконно строителство допуснато и финансирано от държавата. Това, което можем да направим е  в тази извънредна ситуация да се върви с извънредни мерки“, допълни арх. Шишков. 

Той изказа предположение, че най-вероятно ще се търси вариант за извънредни законови промени, за да не бъде разрушено вече изграденото. Но беше категоричен, че ако е възможно юридически, то ще бъде запазено, само при положение, че е качествено построено. "Това означава, че първо се прави експертиза, установява се това, което е направено дали съответства на нормите, дали може да бъде ползвано“, коментира заместник-регионалният министър.

Той отново припомни факта, че към този момент официално няма информация кой е строителят на лотове 4 и  5 на АМ "Хемус“. "АПИ е възложил строителството на "Автомагистрали“, на практика те не са открили строителна площадка.

Тези фирми, които в момента имат само договор за доставка на материали, ние не очакваме от тях да си признаят, че са извършили незаконно строителство“, обясни арх. Шишков и допълни, че всички имоти в лотове 4, 5 и 6 дори не са отчуждени, но в тях се строи, а за 7-ми, 8-ми и 9-ти лот няма избрано трасе. Направеният проект за трасе се е оказал неудачен, защото е имало проблем със свлачища в 7-ми лот, а в 8-ми лот, че трасето минава през резерват. Затова за тези трасета се започва наново проектиране. Заместник-министър Шишков съобщи, че вече има решение на МС за отчуждаване на имоти за 4-ти лот и може би до няколко месеца, ако няма съдебни спорове, ще има пълна готовност за този участък да има издадено разрешително за строеж.

Той заяви, че и в момента до 3-ти лот се строи, както се е строяло и преди това, но няма как магистралата да бъде готова до 2024-та година, след като на практика дори няма избрано трасе в част от нея. "Това е наследството, което сме намерили – една магистрала, която не е планирана“, обобщи арх. Шишков.

По темата за протеста на пътните фирми и претенциите им за неизплатени ремонти, арх. Шишков коментира, че се прави абсолютно всичко възможно задълженията към фирмите да бъдат изчистени, а ангажимент на фирмите е да се издължат на работниците си. Проблемът е в това, че парите за тези ремонти не са били предвидени в бюджета, каза още той.

 




Още по темата: общо новини по темата: 253
17.02.2024 »
23.01.2024 »
02.12.2023 »
24.11.2023 »
24.11.2023 »
08.11.2023 »
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: