Арх. Любо Георгиев: Трябва да създадем споделено поле на разговори, свързано с паметниците у нас

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
11:10 / 10.02.2024
1003
Паметниците от съветско и царско време са теми на конфликт -  трябва да се търсят допирните точки. Имаме тотална дезинформация - всеки тръби своята версия на нещата. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" арх. Любо Георгиев от "Екипът на София“.

Той даде като примери: "Фашизмът е лоша диктатура, която е довела до ужасни неща и престъпления срещу човечеството, това, че например комунизмът по начина, по който е реализиран, не идеалът за комунизъм, а по начинът, по който е реализиран в България, е натрапен и е бил една диктатура отвънка, от Съветския съюз. Трябва да намерим допирните си точки и от там да започнем да разширяваме тези малки острови на консенсус в морето на конфликт. Това споделено поле на разговор трябва да бъде захранвано от информация. Тук е ролята на публичната власт, особено местната, защото става въпрос за градска среда и преживяването. Да се изкара на преден план цялата история около мястото, конкретно за паметника за Съветската армия - какво е имало там, каква е тази Княжеска градина, как е създадена, пък зоологическата градина преди това, как е създаден паметникът, колко, какви конкурси е имало, кой е платил за него, как са създадени фигурите, ролята на скулптурите и всичко останало", обърна внимание арх. Георгиев.

По думите му има огромно количество материали, които са неизвестни:  "Те са интересни, показват колко пластове и слоеве има конкретно в тази история, и това ще ни накара да си отворим очите за много неща, а не да сме моно – черно и бели. Всъщност животът никога не е черно-бял, има доста нюанси на сиво.

Виж коментарите (0)

Още по темата (80):
23.04.2024 Вяра Тодева още ходи с охрана, не се чувства в безпасност
21.04.2024 Евелина Келбечева: България пази 185 паметника на Червената армия окупаторка, няма друга такава държава в Европа
12.01.2024 Захарова с остро критика към България заради демонтирането на съветските паметници
23.12.2023 БСП: ПП-ДБ отбелязаха светлите Рождественски празници по един "кулинарен" начин, достоен за осъждане и презрение
21.12.2023 Денков: Областният управител ще обжалва решението на съда за демонтажа на Паметника на Съветската армия
21.12.2023 От БСП възмутени: ДСБ и "Да, България" са гуляйствали с торта с лика на Паметника на Съветската армия
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).