Асен Василев: Кой ще намери танкери с газ, ако спрем дерогацията от днес за утре?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:34 / 17.11.2023
1127
Разговорът за дерогацията беше нормален - едната цел е да не отиват повече пари към "Лукойл", другата е да не се вдигат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време да се мине към неруски петрол. Това каза в БНТ финансовият министър Асен Василев.

Решението защитава и двете точки, защото износът спира на 1 януари, а на 1 март се спира дерогацията - това е технически минималният срок, за да се мине към неруски петрол, посочи той.

"Ако спрем дерогацията от днес за утре и за три дни някой трябва да намери танкери? Танкерите от Близкия изток обикновено пътуват до България за 20 дни. Ако кажете - след три дни спирам вноса, другите 17 дни откъде точно ще дойде?"

Асен Василев отрече, че 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през "Лукойл".

"Лукойл" ще плати 400 млн. лв. данък, а печалбата, която реализира е 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е чистата печалба, която ние не взимаме за българската хазна".

Призна, че управлението не е стабилно и че от самото си създаване е тежък компромисен вариант, за да може България да се придвижи напред по няколко ключови цели.

Финансовият министър определи като неонователни притесненията за бюджета и таксата за пренос на руски газ. Затова ги махнахме - коментира той - намалена е и капиталовата програма, която пак е на рекордни нива - 10 млрд. лв.

"По този начин си запазваме трите процента, бюджетът влиза в рамки и ако тези приходи се реализират, ще направим актуализация, да се признаят тези приходи и да си довършим капиталовата програма".

Категоричен е, че приходи се събират и не вижда нещо нередно. Единственият дефицит е ДДС от внос, но той се наваксва. Василев каза и кога би подал оставка.

"Не съм женен за тази позиция. Ако съм полезен, ще продължа да си върша работата", каза той.

Василев коментира и снощните размирици на протеста срещу БФС: "Изключително грозни сцени, които показаха, че не нормално фенове да хвърлят бутилки, не е нормално и полицията да бие хора, които са паднали на земята".

Виж коментарите (0)

Още по темата (214):
30.05.2024 Супер новина за българските шофьори от Европа, ще останат много доволни от цените на бензина
15.05.2024 Енергийният експерт Мартин Владимиров: Турция става най-големият вносител на руски горива в света - 17.6 млрд. евро!
15.05.2024 "Лукойл" трябва да върне на държавата почти 2 милиона лева за месец април
10.05.2024 Ето какво се случва в "Лукойл" ЕООД и "Нефтохим Бургас", стана ясна причината за голямата проверка в складовете!
10.05.2024 Над 190 служители от 6 институции влизат на проверка в "Лукойл"
08.05.2024 "Лукойл" внесе над 1 млн. барела петрол от Норвегия, които вече са в Бургас
Още новини от Национални новини:
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй
Край на прохладното време
Николай Марков категоричен: България трябва да спре военната си п...
Тагарев: Румен Радев се присъедини към скептиците в Б9, които зач...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).