Асен Василев за спрения газ от Русия: Не можем да кажем, че това ни учудва

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
16:40 / 27.04.2022
1129
Това е едностранен акт, с който е нарушен договорът между "Газпром" и "Булгаргаз". "Булгаргаз" са направили плащането, както е по договор, а "Газпром" са спрели газа, въпреки направеното плащане. Това каза вицепремиерът Асен Василев, който заедно с премиера Кирил Петков и членове на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната" дават извънреден брифинг във връзка със спрените газови доставки от Русия, предава репортер на Sofia24.bg.

"Това означава, че имаме една страна, която е некоректна по този договор и друга страна, която е изправна. За съжаление не можем да кажем, че това ни учудва. Същият проблем имахме и 2009 година, когато България беше изправна, но въпреки това газа беше спрян. Проблеми имахме и 2014 година, имаме проблеми и сега. Като правителство очаквахме тези проблеми, започнахме подготовката още февруари месец. Подготовката е доста ясна и ще обясни много неща, които са се случвали през последните 12 години в България", коментира Василев.

"Незнайно защо дълги години диверсификацията на доставките на газ в България се свързваше със станала вече прослувута гръцка връзка. Да, това е интерконектор, по който ние ще можем да доставяме 3 млрд. куб.м. газ на година и още 2 млрд., ако го разширим. Но от южна посока - от Гърция и от Турция, ние можем да доставяме общо, без гръцката връзка, около 20 млрд. куб. м."

"Потреблението на България е между 3 - 3,5 млрд. куб. м. Да се трърди, че ние нямаме трасета, по които да доставим газ, извън тези, по които доставяме руски газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка да направим деверсификация на газовите доставки на страната е извинение да не си направим деверсификацията. Това извинение се ползва вече 15 години", каза още Асен Василев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).