Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Атанас Пеканов: Курсът за влизане в Еврозоната трябва да бъде засилен след изборите
Автор: Йоланда Пелова 12:57 / 04.10.2022Коментари (0)928
© Фокус
Курсът за влизане в Еврозоната трябва да бъде засилен след изборите. Това коментира за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Страната ни има индикативна дата за влизане в 1 януари 2024 година. В рамките на служебния кабинет ние движихме техническите процеси, които трябва да се свършат така или иначе на база на приетия от редовния кабинет Национален план за въвеждане на еврото. След конституиране на парламента се надявам да получим ясен сигнал на ангажираност от новия парламент за засилване на тези процеси, политическа легитимация, която и аз виждам в резултатите от изборите. Чухте, първата политическа сила ясно заяви, че Еврозоната остава приоритет, втората политическа сила също смятам, че споделя това мнение, тъй като именно по време на тяхното управление министърът на финансите вкара Национален план за въвеждане на еврото. Останалите политически сили също доминиращо са "За“. Има една, която ясно се е заявила "Против“. Това, разбира се, е тяхно демократично право. Има партии, които смятат, че европейската интеграция трябва да продължи, има такива, които смятат, че трябва да бъде забавена или върната назад. Но виждате, тази партия, която най-ясно се заявява "Против“, тя има своят представителност – 10%".

"Възраждане“ ясно каза, че те са "Против“, те са четвърти. Останалите, третата политическа сила също винаги е заявявала подкрепа за европейските процеси на интеграция. БСП, доколкото ми е известно, има решение на конгреса си "За“ влизане в Еврозоната. Това е най-висшият им орган, така че смятам, че това е тяхното решение за момента. Както казах, очаквам в парламента да чуем мнението на всички партии. "Демократична България“ подкрепя доколкото знам влизането в Еврозоната, и партията на Стефан Янев също предстои да чуем какво смята по въпроса. Смятам, че парламентът много ясно трябва да заяви своята ангажираност и България да работи и да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година", коментира Пеканов.

Според вицепремиера рисковете след приемането на еврото са свързани с това търговците да не злоупотребят в преходния период. "Двойното показване на цените е начинът това да се контролира".



Още по темата: общо новини по темата: 377
28.03.2024 »
28.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: