Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупция към политическия опонент

Автор: Веселка Иванова
Коментари (0)
22:39 / 12.05.2024
1180
За никого не е изненада, че през последните седмици на политическата сцена у нас се наблюдава "затишие пред буря". Виждаме, че партиите са готови за компроматна война. В предстоящия един месец най-жестоко ще бъде обвинението в корупция към политическия опонент. Това ще бъде лайтмотивът на предизборната кампания, коментира за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът Атанас Радев.

"Ниски доходи, правосъдие и корупция – това са три перманентни теми, които се въртят във времето. И в момента, когато погледнем към проблемите на българските граждани – отново виждаме корупция, здравеопазване и ниски доходи. Това означава, че имаме проблем на политическо ниво", обясни той.

По думите му няма нищо драматично в избори 2 в 1: "На 9 юни белгийците ще избират европейски парламент, национален парламент и местна власт. Не мога да разбера защо политическите партии у нас не се възползват от тази ситуация – да обяснят какво се случва в този Европейски парламент и как ние участваме в процесите".

Според Радев гражданите са наясно с важността на Европейския парламент и с акта на гласуването: "Но по-големият въпрос е в поредицата от избори и спада на избирателна активност. Това не ни повдига един много съществен въпрос за кризата на представителство. В 49-тия парламент е представено 35% от българското общество. Тези 35% вземат решения за останалите 65%. По какъв начин политиците ни работят за това да бъдат включени гражданите? Трябва да си зададем и въпроса: "Каква демокрация искаме да имаме ние и каква демокрация отстояваме?".

"Хубаво е да се провери назад в историята дали сме се докарвали до такава ситуация, в която и изборите нищо не могат да променят. Няма политическа алтернатива за управление. Единствената положителна нотка се състои в това, че има няколко важни теми за решаване – Планът за възстановяване, плащанията по него и регулаторите", коментира още Атанас Радев. Според него тези теми могат да се окажат "лепилото“ за правителство със нов срок от 9 месеца.

Що се отнася до Европейските избори, политологът изрази опасение за курса, по който ще поеме Европа след 9 юни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (803):
16.06.2024 Александър Симов за бъдещето на БСП: Промяната трябва да дойде
16.06.2024 Проф. Коларова: "Продължаваме промяната" ще се превърне в нещо като фирмена марка
16.06.2024 Мъж от Черниче: Европейско село сме, ние сме си европейци
16.06.2024 Плевнелиев: България е в плен на популизма
15.06.2024 Христо Иванов все пак ще стане депутат
15.06.2024 Кирил Петков: Имам една добра новина за избирателите на ППДБ
Още новини от Национални новини:
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй
Край на прохладното време


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).