Атанас Славов за промените в Конституцията: Това е дебат за каква България искаме да живеем

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
15:01 / 06.10.2023
819
Това е дебат за каква България искаме да живеем. Така министърът на правосъдието Атанас Славов определи протичащите дискусии в парламента по повод промените в Конституцията, предаде репортер на "Фокус"

"Това е дебат за това в каква България искаме да живеем. Дали искаме да сме в страна, която е европейска правова държава, или в страна, която е някакъв хибриден режим между демокрация и авторитарен режим, някъде в периферията на Европа. Мисля, че по този основен въпрос всички ще кажем, че искаме да живеем в европейска правова държава", заяви Славов.

По думите му реформите в основния закон трябва да постигнат определени цели, чрез които България да се превърне в правова държава от европейски тип. 

"Тази правова държава има обаче своите атрибути. Ключова характеристика на европейската правова държава е независимо правосъдие. Това е една от основните цели в предложенията за промени в Конституцията. Друга характеристика на европейската правова държава е, че виновните по справедлив ред биват наказвани, биват повдигнати преди това обвинения, за което е нужна независима, професионална, отговорна прокурорска служба. Това са две от основните цели на този законопроект. Вярвам, че по тези основни цели никой всъщност не спори. Те са ясни и са тук от много време", обясни той.

Министърът подчерта, че големият дебат е затова как да се постигне независимото правосъдие: "Спорим по средствата – как да постигнем независим и справедлив съд, как да постигнем отчетлива и отговорна прокуратура, как да гарантираме по-добра защита на правата на гражданите".

Той каза и как изглежда независимото правосъдие по модела на Венецианската комисия и Европейския съюз: "Това се постига чрез структурни промени във ВСС, с мнозинство на съдийската квота и с по-ограничена парламентарна квота. Обратна е логиката на прокуратурата. За да се постигне отчетност и отговорност на главния прокурор, трябва да има засилено обществено участие в Прокурорския съвет, както е предложено". 

Славов обясни, че големият спор започва за това колко да е дълъг мандатът на председателите на Висшия административен съд и Висшия касационен съд, както и този на главния прокурор. Той обясни, че препоръките на Венецианската комисия са да няма втори мандат, за да няма "съобразяване“ с цел преизбиране.

Правосъдният министър увери, че се полагат всички усилия, за да се отстранят проблемите в Конституцията.

Той подчерта, че когато се цитират решения на Конституционния съд, не трябва да се забравя и политическият контекст, в който те са били взети. Славов даде пример с цитирането решение номер три от 2003 година на КС, което по думите му е било поискано от бившия главен прокурор Филчев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1133):
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
21.05.2024 Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Иванов поиска да бъде президент
21.05.2024 Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканцията си заради пенсиите
Още новини от Национални новини:
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).