Аутопсия оневини рибарите за масовата смърт на делфини по българското Черноморие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:00 / 29.11.2016
1037
Отпада версията, че масовата смърт на делфини по българското Черноморие през изминалото лято се дължи на това, че бозайниците са се заплели в рибарски мрежи. При подобни случаи животните се удавят, но според предварителните данни от направената днес в Тракийския университет на Стара Загора аутопсия на замразените трупове на два мъртви делфина показа, че причина за смъртта им не е удавяне. 

От какво точно са умрели делфините обаче ще стане ясно най-рано след 2 месеца, когато излязат резултатите от всички взети от мъртвите животни проби. По-голямата част от тях ще бъдат изследвани в университета в италианския град Падуа. Тъй като у нас патоанатомите по животните нямат опит с делфини.

По покана на Министерството на околната среда и водите в Стара Загора пристигна от Падуа проф. Сандро Мазариол, който ръководи вчерашната аутопсия. Тя премина при голям интерес от страна на експерти, преподаватели и студенти, защото стана ясно, че за първи път в България се прави аутопсия на делфини в лабораторни условия. Български специалисти от Агенцията по храните в Бургас, Варна и Добрич също са взели проби от бозайниците, за да ги изследват за вътрешни болести и зарази в лаборатория на агенцията. 

Проблемът ескалира, тъй като през това лято бяха открити общо 198 трупа на делфини, изхвърлени от морето на брега. Версиите за смъртта им бяха различни. Най-напред еколози обвиниха за нея рибарите и техните мрежи, но това обиди хората от гилдията. В един момент от правителството дори обмисляше възможността да забрани риболова заради проблема. Според друга версия, защитавана от рибари, причина за масовия мор била детонацията от военно учение в морето. Други пък обясняваха, че при голямата популация на делфини било нормално някои от тях да умират при раждане или от болести. Отговорът на всички тези въпроси предстои.


Източник: в. 24 часа

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си...
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор
Росен Желязков: Влизаме в тези избори с ясното съзнание, че тази ...
Вицепрезидентът: Нуждаем се от сила и обединение, за да започнем ...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Мариана Кукушева: Нулевата ставка на хляба е най-големият Великде...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).