Австрийският президент: Румъния и България изпълняват критериите за присъединяване към Шенген

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:13 / 23.03.2023
1030
"Румъния и България изпълняват критериите за присъединяване към Шенген. Притеснен съм за репутацията на Австрия пред европейските ни партньори", е заявил австрийският президент Александър ван дер Белен в разговор с постоянния представител на ЕС в Австрия Мартин Зелмайер. За разговора съобщава австрийският "Клайне Цайтунг", който разполага със запис от срещата между двамата. 

Лош сигнал за бизнеса и за работниците

"Разбира се, трябва да знаем кой влиза в ЕС и Австрия, кой търси убежище. И, разбира се, ЕС трябва да контролира външните си граници", е казал Ван дер Белен. Но София и Букурещ според него отговарят на критериите, предаде "Deutsche Welle" 

"Когато утвърдени австрийски компании, които успешно оперират в Румъния, казват, че са разтревожени от актуалната австрийска политика, тези гласове трябва да бъдат взети на сериозно. Става въпрос за реални поръчки, реален оборот и реални работни места. Както в Румъния, така и тук - в Австрия. В тази връзка се надявам, че скоро ще се намери решение, което да спомогне за успокояване на обстановката", смята австрийският президент.

Според него блокирането на членството в Шенген дава и лош сигнал към болногледачите от двете държави. "Когато казваме на тези хора: "Не сте добре дошли", това ще доведе до развитие, което ще има отрицателни последици за хората, нуждаещи се от грижи в Австрия, и техните семейства."

Зелмайер: Присъединяването към Шенген ще повиши сигурността

Зелмайер от своя страна казва, че присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство "ще повиши допълнително сигурността, тъй като тогава външната граница на тези страни ще се разглежда като обща граница на ЕС". 

Зелмайер припомня, че дигиталната система за пътувания в ЕС и разрешаването им ETIAS ще влезе в сила от май 2023 г. "Всеки, който иска да влезе в ЕС без виза, ще трябва предварително да попълни формуляр - подобно на практиката в САЩ".

Виж коментарите (0)

Още по темата (528):
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
15.04.2024 И днес на "Дунав мост" се чака с часове: Над 1 млрд. лв. е загубила икономиката ни за 1 година заради сухопътния Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).