БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен произход на агнешкото месо

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:28 / 02.05.2024
1644
Най-честото нарушение в магазините преди Великден тази години е неясен произход на агнешкото месо. Това обясни в ефира на NOVA Галя Викьова, зам.-председател на Българската агенция по безопасност на храните. При проверките през последната седмица не са установени сериозни нарушения, уточни тя. 

"Винаги около празниците правим засилени проверки. Обектите, които се проверяват, са  складове за търговия на дребно и едро и такива за обществено хранене. Това, че не е написано дали месото е българско, или не – не значи, че е негодно, но все пак е нарушение. Потребителят трябва да направи избор", твърди зам.-председателят на БАБХ. 

Относно яйцата на пазара, тя коментира, че в момента има голямо разнообразие от български, полски, украински, румънски и гръцки.

"На тях трябва да има код на производителя, което означава, че то произлиза от регистриран животновъден обект, където е осигурен здравословния статус на животните", поясни Галя Викьова.

Експертът коментира и новината за задържаните 12 партиди с лимони с пестициди на българо-турската граница "Капитан Андреево".

"Това не е скорошна практика. "Капитан Андреево" е един от входните пунктове за ЕС. Минават много пратки от трети страни с плодове и зеленчуци, предимно Турция. Там граничният контрол взема проби за анализ за пестициди. Когато се установи такова нещо, колегите предприемат съответните мерки – връщане към Турция или унищожаване. Около 7 процента са лимоните, които за миналата година са се оказали с наличие на пестициди. Не всички пратки са предназначени само за българския пазар", обясни още Викьова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (199):
11.05.2024 Светла събота е!
08.05.2024 Светла Сряда е! Църквата почита Св. Йоан Богослов
07.05.2024 Калин Стоянов: Убеден съм, че осъзнатата отговорност на пътя спасява
животи!
07.05.2024 МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден
07.05.2024 Как да си приготвим дяволски яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Донка Байкова притесни всички: 100 грама класически български козунак е 350 калории
Още новини от Национални новини:
Пенсионери: Има дни, в които не виждаме никакъв човек
Шефът на Агенцията за ядрено регулиране: Горивото от "Уестингхаус...
Туроператори: Туристи отменят резервации в последния момент зарад...
Когато плащате с карта онлайн, трябва задължително да спазвате ня...
Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш
Температурите скачат – до 33 градуса днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).