БАБХ не вижда масов мор по пчелите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
09:15 / 03.05.2019
2691
Агенцията по храните не вижда масов мор по пчелите заради употребата на препарати за растителна защита.

"Не бих казала, че е масов мор, имаме единични сигнали, както и предишни години", обясни тази сутрин по bTV Любина Донкова, началник отдел "Контрол на продукти за растителна защита и торове" от БАБХ.

Всъщност от около две седмици пристигат оплаквания за отровени пчелни семейства от Варна, Добрич, Бургас, Шумен, Търговище, Плевен и Враца. Заради проблема пчелари готвят протести от утре, като началото е Плевен.

Донкова твърди, че се извършват планови проверки, а имало и национален план за контрол на употребата на пестициди и други препарати за растителна защита, правели и извънредни проверки по сигнали. Това не попречи тези дни производител да отрови водата на Генерал Тошево с химикали. Пчелари твърдят, че масово не се спазва забраната да се използват препарати за растителна защита в периода на цъфтеж на растенията. Стопаните в Струпец са платили 800 лв. за изследване на причините за мора по пчелите и то е доказало, че причината е отравяне с глифозат.

Хората от бранша твърдят още, че са принудени да продават меда си на безценица и държавата не ги стимулира по никакъв начин, а "стимулира арендатори, които искат да унищожат пчелите". Някои от тях са заснели пръскането с химикали на земеделски площи и настояват тези записи да бъдат използвани като доказателство за нарушение и да се отнемат субсидиите на тези производители.

Пчеларите са поредната група, която се вдига на протест срещу земеделското министерство тази пролет. От политиката на ведомството, която стимулира само големите зърнопроизводители в Добруджа, са недоволни и производителите на плодове и зеленчуци.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).