БАПЗГ за разменените бебета: Недопустимо е обществото да бъде настройвано срещу акушерките

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
17:04 / 22.12.2022
767
Една от основните цели на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е да представлява своите членове, да изразява и защитава техните права и интереси, да гарантира за тяхното образование, да осигурява продължаващо обучение и възможности за повишаване на професионалната им квалификация с цел гарантиране на качествени здравни грижи. Това написаха в позиция от Националния префесионален консултативен съвет на акушерките, предадоха от пресцентъра на БАПЗГ.

Относно нашумелия в медиите случай с разменените бебета във Втора САГБАЛ "Шейново“, гр. София, считаме за крайно неприемливо тиражирането на хипотеза за вина на акушерките. Информацията, с която разполагаме към момента, е оскъдна и неясна, а изнесените факти си противоречат. Недопустимо е обществото да бъде настройвано срещу акушерското съсловие, без да има официално становище от разследващите органи. Вменяването на хипотетична вина ще урони авторитета на акушерките и ще подкопае доверието, с което се ползват сред жените. Само по себе си подобно деяние е опасно и застрашава уникалната емоционална връзка, която се изгражда между раждащата жена и акушерките, което неминуемо ще рефлектира върху качеството на предоставяните грижи.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от години се бори и заостря вниманието на отговорните институции, обществото и политиците върху кадровата криза, която води след себе си до голяма натовареност на работещите в системата на здравеопазването. За съжаление много от нашите предложения не бяха взети предвид.

Днес се сблъскваме с един случай, който е в резултат на натрупаните проблеми в цялата система, на прилагането на остарели практики и липсата на стандарти по здравни грижи. Въпреки всичко, неприятният инцидент остава единичен случай, а не обичаен проблем, именно защото акушерките осъзнават своята ключова роля в протичането на бременността, раждането и следродилния период. Те продължават да работят със страст, да надграждат своите знания и умения и да се борят за подобряване на грижите за бременните и родилките.

Виж коментарите (0)

Още по темата (56):
05.03.2024 Осъдиха болница "Шейново"
05.10.2023 Разследването по случая с разменените бебета приключи
04.10.2023 Съществуват снимки от изписването на разменените бебета в Шейново
03.10.2023 С неочакван обрат започна делото за разменените бебета в "Шейново"
03.10.2023 Разменените бебета в "Шейново": Стартира делото за обезщетение от 300 000
лева
02.10.2023 Година след размяната на бебета в "Шейново": Говори майката, подала
сигнала
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).