БХК: Полицейското насилие е практика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
12:13 / 08.07.2015
2265
Полицейското насилие в България е практика и фактът, че сега се появява клип за насилие, който е заснет преди месеци, е случайност. Това обяви пред "Тази сутрин" по bTV Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет (БХК) по повод последните сигнали за насилие от страна на униформени.

Единият случай bTV показа в понеделник - беше разпространен от сирийски информационен сайт. Вижда се как униформени удрят легнали на земята имигранти. Другият е любителско видео, излъчено от "Господари на ефира". В тези кадри полицаи удрят, блъскат и подритват момче и момиче в центъра на столицата.

Според Кънев случаите на насилие се случват много по-често в полицейските управления, отколкото на улицата. И по-често извън София и над роми.

Той обяви, че БХК редовно получава сигнали за насилие над задържани в следствените арести. Според изследване на комитета всеки трети, който попада в полицията и после бива осъждан, е подложен на физическо насилие при задържането или в самото полицейско управление.

Бившият военен министър в кабинета "Станишев" Николай Цонев напомни, че униформата на полицаите не им дава право да не спазват закона. Той лично стана жертва на полицейско насилие при показен арест по обвинение в злоупотреба със служебно положение.

Криминалният психолог Росен Йорданов призна, че в системата на МВР през последните години професионалните качества и моралът падат. Някои полицаи са забравили, че са закрилници, а не насилници и са се превърнали в оцеляващи чиновници, коментира Йорданов.

Той призова все пак де не бъдат поставяни всички служители на МВР под общ знаменател, защото все още има и добри професионалисти.

Междувременно "Фейсбук" група организира протест в София срещу полицейското насилие. Събитието под наслов "Качество, а не количество в МВР".


Виж коментарите (4)

Още по темата (11):
11.09.2015 Проверката на полицаите, ритали безпомощен мъж, ще е готова по-рано
07.09.2015 Петима полицаи се гавриха с безпомощен мъж
13.07.2015 Страсбург ни глоби за ченгета биячи
10.07.2015 Цветанов определи насилието над граждани от униформени като недопустимо
10.07.2015 Жертвите на полицаите-биячи проговарят
10.07.2015 Полицаите на опреснителни курсове как се слагат белезници без бой
Още новини от Национални новини:
Ето по кое произведение пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ
Решено: Депутатите се събират извънредно във вторник заради пенси...
Важно съобщение за пенсиите от НОИ
Диана Русинова: Автомобилът на НСО едва ли се е движил с 50-60 км...
Хеликоптерното летище до тунел "Железница" на АМ "Струма" вече им...
Жената от катастрофата с Петков и автомобил на НСО е с опасност з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).