Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БХРА: Лобистки интереси, политически игри и задкулисни действия прозират зад решенията на служебния кабинет
Автор: Екип Varna24.bg 10:54 / 12.08.2021Коментари (0)1450
© БГНЕС
Лобистки интереси, политически игри и задкулисни действия прозират зад решенията на служебния кабинет. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според тях туризмът и мерките за спасяване на секора задължително трябва да са тема на разговор по време на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев на 16 август относно необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциалната здравна и социално-икономическа криза от пандемията от КОВИД-19.

Крайно време е държавният глава и назначеният от него служебен премиер Стефан Янев да “стегнат" всички ресорни министерства, от чиято дейност зависи туристическият сектор и да ги накарат да работят заедно вместо всяко ведомство да издава различни заповеди “на парче" и да излъчва разнопосочни сигнали, категорични са от БХРА. В противен случай ще е напълно ясно, че наистина не става дума за несъгласуваност в действията или липса на професионализъм, а за целенасочени действия в полза на задкулисни бизнес и политически интереси и откровен лобизъм.

От Министерство на туризма например продължавата да “ходят" след събитията. От няколко седмици единствено ни заливат с информация за това колко е добър туристическият сезон, при условие, че това по никакъв начин не се дължи на техните усилия, а на усилена работата на бизнеса и изгодни качествени предложения, съчетани със стечение на обстоятелствата. В същото време от въпросното ведомство, което уж, поне на хартия, “управлява" сектора, не правят абсолютно нищо за подготовка на зимния сезон. Сметка естествено накрая ще я платят не чиновниците, а туристическият бизнес, който им плаща заплатите.

Здравното министерство затваря граници и изисква PCR тестове от имунизирани туристи и от български граждани вместо да се опита да стимулира сънародниците ни да се ваксинират чрез стимули и директни ползи. Постоянното налагане на задължителни тестове на всяка цена сравнено с европейската политика за засилване на ваксинационния процес, навежда на мисълта за защита на частни лобистки интереси – на лаборатории и вносители на тестове. Тези игри отново са за сметка на бизнеса, чиято работа се планира да бъде ограничена или спряна, но без предвидени каквито и да е било компенсации, както и всички български граждани. Ваксинираните, които ще плащат и правят тестове, въпреки имунизацията. И неваксинираните, които пък чрез данъците си платиха за ваксини, чиято стойност с действията си здравното министерство обезсмисля.

Бизнесът е изправен от стената и заради лобистки интереси, политически игри и недалновидни действия на Министерство на енергетиката, които доведоха до рекордни цени на тока и изсмукване на последните финансови резерви на бранша. Фирмите и особено хотелите, които са енергоемки, плащат тази сметка. Само за няколко месеца цените на свободния пазар на електроенергията скочиха двойно и достигнаха рекордни стойности за Европа от 400 лева за киловатчас. От БХРА питат това на непрофесионализъм в управлението на енергийната система ли се дължи или на нечии чужди бизнес интереси. Още повече, че липсва каквато и да е предвидимост за ценообразуването на настоящия и зимния сезон.

Министерство на труда и социалната политика вместо да предвиди помощ за бизнесите, изправени пред ново затваряне тотално срина програмата 60/40 и премахна увеличението за най-засегнатия сектор туризма – 80/20, като превърна мярката в тотално неработеща.

В Националния план за възстановяване и развитие туризмът е изцяло “изпуснат", въпреки уверенията на служебния кабинет, че туризмът ще е приоритет в работата на правителството. Вместо това с парите, които ЕС уж дава за рестарт на икономиката е очевидно, че се обслужват конкретни интереси – на играчи в сектора на енергетиката, на авто клъстери и на други сфери от икономиката, с които служебни министри са пряко или косвено свързани.

Министерство на икономиката спря всички възможни мерки за подкрепа за туристическия сектор, а “евтините" кредити за бизнеса се оказаха недостъпни за туризма, тъй като банките или отказват да финансират сектора като рисков или предлагат лихви в пъти по-високи от тези, които бизнесът може да понесе. От БХРА припомнят, че туризмът е най-засегнатият от корона кризата бизнес. Но от ведомството вместо да осигурят помощ и финансиране за реалните инвеститори, разкрили стотитици хиляди работни места, декларират подкрепа за външни инвеститори и стартиращи компании.

В най-кризисните времена за туристическия сектор от служебното външно министерство взеха решение да повишат цената на туристическите визи, забивайки поредният пирон в кръста на сектора, който допринася за между 11 и 15 на сто от българската икономика и в който пряко или косвено са заети близо 10 на сто от работещите българи.

От всички тези действия и бездействия по време на най-страшната криза и политическо безвремие прозират лично политическо самоизтъкване и нагли предизборни сметки, директен лобизъм към определени кръгове, за сметка на малкия и среден бизнес, некомпетентност и явно нерегламентирано облагодетелстване, категорични са от БХРА.

Твърдите, че събирате повече данъци, но тези данъци ги изработваме и внася бизнеса, въпреки средата, в която му се налага да работи. Данъчните постъпления не идват от небето, подчертават от БХРА.

Затова от организацията настояват да се проведе СПЕШНО кризисен Национален съвет по туризъм с участието на всички министри и премиера, на който да се вземат бързи, координирани и работещи мерки от всички министерства за подкрепа и спасяване на туристическия бранш и всички съпътстващи го бизнеси.

Това, че управлява служебен кабинет не може да е извинение за безхаберие и абдикация на държавата от структуроопределящ сектор в икономиката. Управление с действия на орел, рак и щука и зариване на главата в пясъка няма как да доведе до нищо позитивно, подчертават от БХРА.

Вие си продължавайте с кой каква диплома имал, къде бил учил и какви езици говорил, но ни оставете да работим и постигаме резултати, включително и да ви плащаме заплатите, призовават от най-голямата национално-представена организация, обединяваща хотелиери и ресторантьори.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: