Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БКП лъже за радиацията от Чернобил, но яде месо от Австралия и пие чиста вода
Автор: Екип Varna24.bg 10:30 / 14.06.2019Коментари (2)2073
©
Те, разбира се, ще отрекат. Винаги отричат!", тази реплика произнася точно преди да се самоубие проф. Легасов, главен герой в сериала "Чернобил", който разтърси и българската публика напоследък. Филмът по блестящ начин разкрива трагедията на хиляди обикновени хора в тогавашния Съветски съюз, но събуди отново страха от смъртоносната радиация и у нас. Оказва се, че много млади хора в България научават истината за ядрената катастрофа за първи път от новия сериал на HBO.

Парадоксално, но чак в наши дни една художествена творба ни даде реална представа за мащабите на заплахата не само за България, а и за целия континент от кошмарния инцидент. За българите проблемът е особено чувствителен, тъй като, когато на 26 април 1986 г. четвърти реактор на централата в Чернобил се запалва и експлодира, тогавашната тоталитарна власт скрива този факт от населението и по този начин го излага на фатални рискове, които иначе е могло да избегне.

"Този филм изчегърта душата ми до дъно! - пише учуден сънародник в социалната мрежа фейсбук. - Чувствам се празен като кратуна! Чак след 30 години си давам сметка какъв потоп се е разминал на косъм. Досега си мислех, че това, което се случи, е най-лошото възможно! Това усещане ни бе внушено. И ни позволиха дори малко да негодуваме..., но в крайна сметка един вид "който не работи, той не греши"! Никога! Ама никога не е ставал достояние рискът от тоталните поражения след първия “мижав" взрив. Щетите от него са нищожни спрямо по чудо избегнатите следващи опасности."

Но макар че ефектът от пораженията на аварията в цяла Европа е безспорен факт, и у нас се намериха хора, които побързаха да отрекат очевидни истини. Затова и рефлексът от лъжите на режима е актуален и днес. На фона на затъмнението около основната част от трагичните събития заради идеологически и пропагандни съображения голяма част от ужасяващите подробности за опитите за справяне с инцидента също остават неизвестни или слабо познати у нас.

Всъщност в пропагандно отношение нашите партийци задминават дори Москва. Така например СССР съобщи за аварията в АЕЦ "Ленин", макар и с половин уста, 2 дни по-късно, след като шведски станции вече засичат висока радиация.

А в България до третия ден няма никакви официални съобщения. Медиите мълчат и хората спокойно се излагат на вредните ефекти на открито. Когато все пак най-после властта съобщава за аварията, тя е представена като нещо ограничено, не толкова опасно, особено беше наблегнато, че за България няма опасност.

Така на 1 май у нас тече манифестация, на която стотици хиляди българи приветстват първите държавни ръководители и вождове на партията. Още на 2 май от 15,00 часа при министъра на народното здраве се провежда съвещание с представители на различни ведомства. Въпреки нарастващата заплаха, участниците в него не смятат за нужно да се обяви извънредна ситуация в страната. Същото заключение прави и постоянната правителствена комисия за борба с природните бедствия и крупните производствени аварии, оглавявана от Григор Стоичков.

Съвещанието завършва с подписването на уникален документ, където една неизвестна ръка зачертава последното изречение. То гласи: "Оперативката смята за целесъобразно да предложи на правителството да одобри текст за съобщение чрез средствата за масова информация". Така е зачеркнато най-ефикасното средство срещу радиацията - пълна гласност и незабавни хигиенно-защитни мерки за населението.

Тогава по абсолютно престъпен начин от цяла България е скрито, че радиокативността на атмосферните отлагания за периода 30 април - 2 май

е нараснала около 10 000 пъти. Абсолютният пик е измерен на 3 май на връх Ботев с отлагания от близо 50 000 пъти над нормата! В различни проби у нас специалистите откриват около 15 нуклида - барий, ниобий, цирконий, церий, йод 131, стронций 90, цезий 134 и 137.

Въздействието им уврежда целия човешки организъм. Особено чувствителни са кръвотворните органи, далакът, лимфните възли, костният мозък, лигавицата на стомашно-чревния тракт, паренхимните органи - бял и черен дроб, бъбреците, съединителната тъкан - кости, стави, мускули. Облъчването на кръвните клетки води до злокачествени изменения (левкози), силно уязвими са и наследствените структури в организма.

Информацията обаче е укрита от редовите граждани. Вместо това на 7 май 1986 г. тогавашният зам.-министър на здравеопазването Любомир Шиндаров от екрана на телевизията успокоява нацията, че нямало опасна радиационна обстановка. За тази изключително нагла лъжа основна заслуга има и тогавашният зам.-председател на МС и шеф на комисията за борба с бедствията и авариите Григор Стоичков. Не е могло и да бъде другояче, тъй като те изпълняват инструкция от най-високо място.

Самият Тодор Живков в типичен стил е забранил "да се шуми" по темата. В свое интервю във вестник "Стандарт" през 2005 г. ръководителят на Националната следствена служба Ангел Александров твърди, че "на 4 май, когато докладват на Живков, че положението е много сериозно, той кима с глава и казва: "Ще си мълчим."

Най-скандалното е, че докато в казионните медии върви дезинформацията, в същото време за висшата номенклатура са доставяни чисти храни и вода. В началото на май 1986 г. продължават да текат успокоителни съобщения как всичко е под контрол и наличието на радиация в храните е "под допустимите норми", но в правителствения хотел "Рила" вече е минал специален екип от експерти, които взeмат проби от водата от чешмите и от храните в хладилника и склада. Хотел "Рила" по онова време е базата, която изхранва висшата номенклатура в държавата, а подробности за специалните мерки, които се вземат там, след години са разказвали бивши служители.

По време на аварията в Чернобил готвят за вкъщи на 50-60 души членове на Политбюро и на ЦК на БКП. В стол-ресторанта на хотела пък имат право да се хранят по списък общо към 250 души. На другия ден след взетите проби екипът от експерти, сред които и лекари, се връщат в кухнята на хотел "Рила" и забраняват да се ползва вода от чешмата. "Не става дори за миене, не за пиене и готвене", казва лекар от екипа.

Във вътрешния двор на хотела са докарани две военни водоноски - цилиндрични цистерни на две колела, които се влачат от камион за походна кухня в армията. На готвачите е наредено да ползват вода само от водоноските и с нея да мият дори чиниите. Прибрани са всички зеленчуци и меса. На тяхно място е доставено агнешко от Австралия и Нова Зеландия.

При това тези действия за опазването на комунистическите управници и техните семейства не са превантивни, а се вземат на базата на реални резултати от изследванията на радиоактивното замърсяване в страната. Тайно от

населението и в присъствие на офицери от УБО, в секретната лаборатория на Института по радиобиология и нуклеарна медицина (НИИР) в София се изследват почва, вода, храни от всякакъв вид и произход.

А пък в лабораторията по радиационна защита при Селскостопанската академия в столицата под кодовото название "Делта" се проверяват млека (сутрешно и вечерно доене), боза, питейна вода и всякакви кулинарии от правителствения хотел "Рила". Хората от висшия ешелон и техните семейства консумират само проверени храни и не само пият, а дори се къпят с "дълбоко сондирана вода". За специалните мерки, взети за висшите кръгове в БКП, свидетелстват и документи от епохата.

Така например в секретно разпореждане № 2078 от 4 май 1986 г., подписано от шефа на УБО ген. Кашев, е записано:

"Във връзка с повишаване бдителността за контрол на радиационната обстановка в страната и недопускане употреба на хранителни продукти и вода от обслужваните в обектите на УБО, заповядвам:

- Снабдяването с хранителни продукти, плодове и напитки да се извършва от

наши снабдителни бази и резервирани запаси след дозиметричен контрол.

- За всички продукти преди обработка и консумация да бъде извършен анализ от съответните специализирани звена и се разрешава тяхното използване от началника на ХБЛ - Христо Борисов. Да се осигури в достатъчни количества натурална минерална вода, а за хигиенно-битови нужди да се използва дълбоко сондирана вода. Да се извършва контрол на заразяването в поделение 44270 на всеки 6 часа и при промяна да се докладва незабавно в поделение 72500. Да се подсигури снабдяването на животновъдните ферми в стопанство "Врана" с дълбоко сондирана вода. За изхранване на животните да се използва сух груб фураж и фуражни смески след дозиметричен контрол и забрани използването на зелена маса под всякакъв предлог до второ нареждане.Снабдяването с безалкохолни напитки да се извършва след контрол на производството им с натурална минерална вода."



Но истинските данни за замърсяването са толкова тревожни, че даже и тези мерки се оказват недостатъчни да опазят "скъпите другари". В интервю за "24 часа" от 2001 г. Христо Борисов, който е бил шеф на Химико-бактериологичната лаборатория на УБО през 1986 г., разказва за "кошмара" си да намери чисти продукти. Оказва се, че стопанство "Врана" е замърсено, дори яйцата са радиоактивни. Затова известно време хората от Политбюро ядат предимно консерви и сухо мляко.

Незабавни мерки се вземат, но за укриване на истината. В същото време тайните сведения стават все по-тревожни. Сводка № 68 от 3 май: "Високи стойности на фоновата радиация се запазват в София, в Търговищки, Пазарджишки, Кърджалийски и Силистренски окръг". Сводка № 72 от 6 май: “Към 6 часа фонът в 19 окръга е между 3 и 10 пъти над нормалното." Пак там: "В 13 окръга е заразено кравето мляко, в 13 - овчето, в 16 - фуражите. В Централната лаборатория по радиационна защита и токсикология при ССА записват в протоколите: "Сумарната активност на количествено доказаните радионуклиди в овчето мляко на 5 май е "79 пъти над пределно допустимата концентрация".

Нещо повече - в началото на май, докато българите ядат своите радиоактивни салати, а децата тичат в прахта, из страната лети специален правителствен хеликоптер със свръхсекретна мисия. Той е снабден със специална апаратура и разузнава къде има по-чисти райони, за да може там на безопасно място да се разположат ръководните кадри на БКП.

Между 15 и 18 май 1986 г. се извършва друго тежко престъпление. В масовите кросове "Бягайте за здраве" участва голяма част от българската младеж. С негласното одобрение на просветния министър Илчо Димитров, който е запознат с истинската опасност от катастрофата, само в маратоните на 18 май в София се облъчват 41 000 деца и възрастни.

В същото време хората у нас продължават да живеят в заблуда. Дори на 23 май БТА тържествено "информира", че "всички ограничения се отменят". Това обаче е абсолютно необосновано и прибързано...

Български учени са принудени да подпишат декларации пред ДС да не разгласяват данните, които получават. Единственото разгласяване е било чрез близки, по телефона. След катастрофата единствено тогавашният министър на отбраната ген. Добри Джуров издава заповед, с която забранява да се използват пресни храни - но само за армията.

След 1990 г. екип от катедра "Атомна физика" издава книга "Истината за чернобилските замърсявания в България". Изследванията показват, че сумарната радиоактивност, отложена през май 1986 г. у нас, е по-висока от стойностите през чист период, както следва - 90 до 1400 пъти в Северна България, 340 до 1700 пъти в Южна България, 1300 до 31 000 пъти в планинските райони, пише "168 часа".




Още по темата: общо новини по темата: 26
25.10.2023 »
28.04.2023 »
27.04.2021 »
26.04.2021 »
06.04.2021 »
17.01.2021 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Elestar,четеш ли к**во бспрска ? Вашата партия е наследник на БКП и на тези изроди.Всичките да измрете от рак.И вие и децата и внуците ви.Майка ви де**а престъпна.
+2
 
 
И как може хора да гласуват за партията на убийци и крадци
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: